• Vianočná atmosféra v našej škole

          • December 2023

            Počas decembra sme mali "Vianoce" v škole každý jeden deň.

            Bolo ich vidno na oknách, na dverách, v triedach ale aj v našich srdciach.

            Veď posúďte aj vy...

            Pripravili sme si aktivity v triedach: niektorí robili oblátky, zdobili perníčky, pripravovali výrobky na školské trhy, chystali úžasný program - Živý Betlehem, Vianočný galaprogram v obci. Odovdzali sme si v triedach darčeky, popriali krásne sviatky.

            Poviete si, že na jednu malú školu až priveľa. Vôbec nie! Každý deň Vám dokazujeme, že do našej školy chodíme s potešením a ďakujeme za každú jednu pochvalu, ktorá našu prácu posúva vpred.

            Preto nám dovoľte ešte jedno prianie, kým aj edupage stíhne na pár dní: 

            Želáme Vám šťastie, zdravie.

            Aby ste to dobro z Vašich srdiečok šírili medzi sebou ďalej, aby sme vedeli povedať

            nielen ĎAKUJEM

            ale aj PREPÁČ.

            A každý jeden deň si pripomínajte, že Vianoce sú sviatky vykúpenia, pokoja a lásky.

             

          • Volejbalový turnaj 2023

          • Vo štvrtok 21.12.2023 sa uskutočnil "Mini turnaj" našich žiačok vo volejbale. Po necelom polroku nám dievčatá predstavili, čo sa pod vedením trénerky Mgr. Danky Pavlíkovej naučili. 

            Dievčatá sa predviedli v herných činnostiach a ukázali nielen svoj talent ale aj to, aký sú výborný kolektív.

            Tešíme sa aj podpore rodičov, ktorí prišli fandiť a ďakujeme aj pani trénerke za darčeky, ktoré si po tréningu dievčatá odnášali domov.

            PS: ak máte ešte nejaké fotky, pošlite, doplníme :) 

            MB

             

          • Vianočné trhy - Galaprogram

          • „Počujete, ako zvonia? Cítite, aké sú sladké a voňavé? Na dotyk hladké ako zamat a krásne sa trbliecu. Áno, sú tu Vianoce, nástojčivo klopú na dvere a po čase napätia a zhonu prinášajú pokoj, rodinnú pohodu a vnútornú harmóniu.“

            Makov zažil počas tretej adventnej nedele jedinečnú predvianočnú atmosféru. Po vydarenom dopoludňajšom remeselnom jarmoku sa Makovčania, rodáci ale aj návštevníci z iných obcí stretli podvečer na veľkolepom Vianočnom glavečere. A akoby by to bolo, keby tam neboli aj naše deti z MŠ, a našaí úžasní žiaci: malý Makovníček, veľký Makovíček, sestry Michnicové, Barborka Balážová, Barborka Dienešová, Matrin Papajčík, Filip a Lukáš Lukáč, Alžbetka Melicherová. Pod scenár, dramaturgiu a réžiu sa podpísala Mgr. Janka Petrovičová, ktorej slová sme v úvode citovali.

             

             

          • Kým zaznejú zvony vianočné

          • Aká je už všade krása, aká nádhera!

            Všetko sa navôkol ligoce.

             Počujete?

            Nedočkavé srdiečko tak nahlas tikoce...!

            Všetci sa  tešíme na prekrásne  Vianoce.


            Naše oči budú uprene hľadieť do jasieľ.

            Nech hviezda jasná navždy zničí chlad,

            zlosť z našich ľudských sŕdc a tiel.


                     Zdravý nový rok 2024!


            Deti a kolektív Materskej školy v Makove


          • Živý Betlehem a školské vianočné trhy 2023

          • V piatok 15.12.2023 školský areál ožil živým Betlehemom. Pútavé rozprávanie príbehu narodenia Ježiška nás vrátilo viac ako 2000 rokov späť. Späť do jaskyne, kde nebolo nič len teplo zvierat, oheň a rodina. Všetci sme ticho počúvali túto dojemnú udalosť, bez ktorej by v našich dejinách bola veľká prázdnota. Ticho sem tam prerušili zvuky živých zvierat, čo bolo pre všetkých veľmi úsmevné. Žiaci si pripravili nielen biblický príbeh narodenia spasiteľa, ale oživili ho aj pásmom kolied, vianočných piesni a zvykov. K tomu patrí aj vianočný predaj, náš školský mini jarmok.

            Školská chodba prevoňaná ihličím, ponúkala jednak dobroty na zjedenie, ale aj prekrásne dekorácie a iný vianočný tovar, ktorý zhotovili nielen žiaci v triedach a v ŠKD ale aj naši šikovní rodičia. Za to im patrí moja úprimná vďaka. Vianočnú atmosféru umocnila harmonika a dobrá nálada nás všetkých.

            Chcem poďakovať najaktívnejším triedam - žiakom ôsmeho ročníka za "Živý Betlehem" a tretiakom za veľmi, veľmi veľa výrobkov a aktívny predaj. Samozrejme aj ich učiteľom a všetkým, ktorí s niečím pomohli, ktorí prišli a pričinili sa o tento pekný večer.

            Ďakujem E. Rusňáková r.š

          • Projekt: "Nebuď BULLY"

          • Vďaka projektu Žilinského samosprávneho kraja "Nebuď BULLY" sme opäť absovolali interaktívne prednášky na mnohé dôležité témy:

            Obsah prednášky "Byť fit" bola zameraný na motivácia detí k zdravému životnému štýlu, pohybová aktivita, vplyv na formovanie. 

            • zdravého sebavedomia, zlepšenie pamäti, koncentrácie a kreativity
            • rozvoj zodpovednosti za zdravie (denný režim, spánok, stravovanie)
            • vplyv športovania na emócie detí, podpora tímového správania a triednej klímy

            "Nestresuj sa stresom"  stres teenagerov je iný než u dospelých. 

            • čo je stres a ako naň reagujeme
            • rôzne stresové spúšťače  – nespokojnosť so svojim telom, škola (skúšky, neúspech…)
            • (ne)priateľstvá,  vzťahy v rovesníckych skupinách – rodinné prostredie, problémy …
            • dôsledky (signály) stresu – zlozvyky, nespavosť, sebapoškodzovanie …
            • ako stres rozpoznať, vysporiadať sa s ním, ako uvoľniť napätie, čo robiť pre zmierňovanie následkov

            "Si online" : plusy a mínusy online sveta

            • vplyv nových informačných technologií na sociálne vzťahy (plusy a mínusy)
            • zdravotné riziká „on line života“
            • možno veriť internetu (informačné zdroje – kto môže publikovať na internete)
            • vplyv na učenie, multitasking
            • riziká sociálnych sietí (kyberšikana, kyberstalking…)
            • instastory nie je realita, ochrana súkromia vo virtuálnom svete
            • konfrontácia minulosti a súčasnosti, prevencia vzniku online závislostí, skúsme to inak…

            Prednášky spoločnosti MP Education, s.r.o. (Č.j.: MSMT-650/2022-6), ktoré viedla Mgr. Holecová, spĺňajú požiadavky preventívnych programov škôl, ktoré sú vyžadované aj Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Tieto prednášky, ako mimo vyučovacia forma vzdelávania, pokrývajú jednotlivé prierezové témy Štátneho vzdelávacieho programu a tak napomáhajú školám v jeho plnení.

            Ich cieľom je pokrývať a napĺňať základné princípy primárnej prevencie rizikového správania u žiakov, minimalizovať rizikové prejavy  v ich správaní a predchádzať im, pomôcť dospievajúcim nájsť cestu k zdravému životnému štýlu, k rozvoju pozitívneho sociálneho správania, prehĺbiť ich psycho-sociálne zručnosti a techniky zvládania záťažových situácií.

            Naši žiaci boli na prednáškach veľmi aktíni a oceňujeme aj priestor na debatu s pani lektorkou. Zapájali sa do nej vlastnými skúsenosťami s internetom, stresom, ktorý na nich dennodenne pôsobí, ale aj zdravým životným štýlom, pri ktorom je dôležité byť fit nielen po fyzickej stránke, ale aj tej psychickej. Priblížila im vplyv nových informačných technológií na sociálne vzťahy, hroziace zdravotné riziká „online života“ i prevenciu vzniku online závislostí. Upozornila ich na novodobé formy šikanovania na sociálnych sieťach, najmä na kyberšikanu, kyberstalking, sexting i trolling a vysvetlila im, ako sa pred nimi chrániť a brániť. Priamo na príklade im ukázala, čo je digitálna identita a s tým súvisiaca ochrana súkromia vo virtuálnom svete. Prednáška sa žiakov veľmi zaujala, bola pre nich prínosná, pretože podľa ich vlastných slov o mnohých rizikách, ktoré číhajú na nich na sociálnych sieťach, ani netušili.

             Mgr. Mária Bajcárová

          • Vianočná pohľadnica

          • Milí rodičia, milí žiaci,

            veľmi nás teší, že ste sa toľkí zapojili do školskej súťaže Vianočná pohľadnica. Vybrali sme spoločne s našimi vzácnymi hosťami osem pohľadníc, ktoré poputujú do finále, ktoré sa uskutoční v piatok 15.12.2023 o 17:30 po predstavení Betlehem.

            Výber bol veľmi náročný, pretože všetky pohľadnice boli nádnerné a ak budete súhlasiť, niektoré vaše pohľadnice poputujú osamelým seniorom na Slovensku. Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí.

            Ak nájdete doma aj nejakú maličkosť, ktorú by ste im k tejto vianočnej pohľadnici chceli podarovať, môžete ju priniesť do školy a odvzdať vašim triednym učiteľom.

            Ďakujeme :)

             

             

          • Vôňa Vianoc

          •                                                                  Vôňa Vianoc

            Adventné obdobie začalo. Pomaly sa všetci pripravujeme na Vianoce. K adventu a k Vianociam neodmysliteľné patria rôzne zvyky, tradície a symboly. Niektoré z nich si počas vyučovania pripomenuli žiaci 5. a 6. A triedy. S významom a s výrobou vianočných oblátok a trubičiek žiakov oboznámila pani Lenka Marčišová. Žiaci z obidvoch tried si  upiekli oblátky. Niektorí si stihli upiecť aj trubičky.

            A v obidvoch triedach znelo: ,,Tieto sú lepšie ako kupované.“ Okrem toho si všetci žiaci mohli vyskúšať zdobenie medovníčkov, ktoré pre všetkých žiakov upiekla pani Lucia Pavlíková spolu s dcérou Bibiánou Štvrtkovou, žiačkou 5. A. Žiaci medovníčky zdobili bielkovou polevou. Pri zdobení a pečení sa dozvedeli zaujímavosti o vianočnom stromčeku a ďalších symboloch Vianoc i o štedrovečerných zvykoch.  Zároveň sme si pripomenuli 800. výročie prvého živého betlehemu, ktorý v roku 1223 vytvoril Sv. František z Assisi.

            Našou školou sa 7. 12. 2023 šírila vôňa Vianoc, za čo ďakujeme pani  Marčišovej a pani Pavlíkovej.

            Mgr. D. Helienková,  Mgr. A. Zuzčáková

          • Mikuláš 2023

          • V pondelok 4.12.2023 do našej školy zavítala vzácna návšteva - Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Postupne navštívili všetky triedy a žiakov odmenili malou pozornosťou. Tí odvážnejší si pre Mikuláša pripravili pekné modlitbičky, básničky, alebo pesničky. Veríme, že sa deťom návšteva Mikuláša páčila a nezabudnú na to, čo mu sľúbili - že sa budú snažiť poslúchať a svedomito pripravovať do školy.

          • Šiestaci v Pamätnej izbe E. A. Cernana

          • Dňa 5. 12. 2023 sa šiestaci zúčastnili exkurzie v susednej obci Vysoká nad Kysucou, kde navštívili Pamätnú izbu E. A. Cernana, ktorý sa ako americký astronaut so slovenskými koreňmi stal významnou osobnosťou nášho regiónu. Žiaci si pozreli dobové fotografie Horných Kysúc prelínané fotografiami zo života E. A. Cernana – vnuka Štefana Čerňana a Anny rod. Lučanovej, pamätnú medailu a poštovú známku i dva malé artefakty z kozmických lodí Apollo. Ako veliteľ lode Apollo 17 a pilot lunárneho modulu uskutočnil v roku 1972 posledný pilotovaný let na Mesiac, z ktorého priniesli na Zem 115 kg vzoriek mesačných hornín. Žiakov v pamätnej izbe privítal starosta obce Vysoká nad Kysucou, Anton Varecha, ktorý im pútavo porozprával o živote E. A. Cernana a jeho predkoch. Svoje slová ukončil v povzbudení detí v rozvíjaní svojich schopností, vytrvalosti v práci a neustálej húževnatosti ísť za svojim cieľom.

                                                                                                                                   Daniela Helienková

          • V materskej škole bol Mikuláš

          • Opäť k nám po roku zavítal Mikuláš, a pretože pozná všetky naše deti v MŠ, nemusel sa mu nikto predstavovať menom ani priezviskom. Okrem balíčkov naplnených dobrotami im priniesol ešte jeden dar – príbeh o svätom Mikulášovi. Slová o pomoci chudobným, naše deti, ktoré už poznajú svet nadbytku počúvali zo záujmom a zatajeným dychom. Isto sa im zapísal do ich srdiečok a budú si ho pamätať veľmi dlho.


            Mgr.Lenka Labanová, uč. MŠ

          • Finančná gramotnosť

          • Dňa 30. novembra sa v našej škole realizovali workshopy o finančnej gramotnosti pre žiakov tretieho až deviateho ročníka : Úvod do finančnej gramotnosti – určené pre 1. stupeň ZŠ  a Rozumieme peniazom – určené pre 2. stupeň ZŠ . Prostredníctvom lektoriek organizácie Mladý podnikavec zažili žiaci zaujímavé vzdelávanie využitím inovatívnych metód v kombinácii so zábavno-náučnou formou.  

            Deťom sa to páčilo, snáď sa aj niečo naučili. Poznatky získané veku primeraným spôsobom počas interaktívneho dopoludnia sa budeme snažiť ďalšej rozvíjať najmä v deviatom ročníku na hodinách voliteľného predmetu Viac ako peniaze. Témy tohto predmetu sú zamerané od histórie peňazí, úlohy bánk a ich služieb obyvateľstvu, cez praktické informácie a skúsenosti z oblasti používania kreditných kariet, až po využívanie rôznych foriem úverov a študentských pôžičiek. Cieľom je rozvíjať u žiakov finančnú gramotnosť,  podnikavosť, ekonomické myslenie a zručnosti potrebné pre uplatnenie sa na pracovnom trhu, vrátane digitálnych zručností. Chceme, aby sa deti učili pre život.

            Mgr. Daniela Helienková

             

             

             

          • Pozvánka

          • Stretnutie s Mikulášom

            Milé deti,

            teším sa na stretntutie s vami v nedeľu 3. decembra. Spoločne okolo 16:30 rozsvietime vianočný stromček.

            Váš Mikuláš