• Okresné kolo - 1. miesto - matematická olympiáda

          • Máme víťazku okresného kola Matematickej olympiády

            Dňa 3. apríla 2024 sa v CVČ Čadca uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády v kategóriách Z6, Z7 a Z8.
            Našu školu reprezentovali úspešné riešiteľky školského kola Zuzana Lisková zo 6. ročníka a Kristína Čičková z 8. ročníka.
            Zuzka dosiahla vynikajúci úspech - obsadila 1. miesto v konkurencii najlepších matematikárov šiesteho ročníka v okrese Čadca. Kristínka si počínala veľmi statočne a obsadila 5. miesto.
            Víťazke srdečne blahoželáme a obom dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Daniela Helienková, vyučujúca matematiky

          • Anglické divadlo

          • Piatok 12.4.2024

            Laki's Town

            Anglicko-slovenská rozprávka, koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl, ktorá vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon.

            Myslíte si, že poznáte mesto, v ktorom bývate? Samozrejme. Do práce či školy chodíme po tých istých uliciach, okolo rohu, prejdeme cez park, po schodoch hore či dole. Po čase to začne byť nuda, však? Stále to isté. Mesto sa nemení. Ale čo, ak áno? Stačí otvoriť oči a pozrieť sa na veci inak. Ako? Čo keby sme sa spolu na mesto pozreli očami malého túlavého psa alebo z vtáčej perspektívy. Skúste to. Už to vidíte?

            Inscenácia Laki's Town nám ukázala mesto, ako ho nepoznáme. Miesta, ktoré sú na prvý pohľad nudné, odkryli svoje fantastické príbehy.  

            https://www.divadelnecentrum.sk/repertoar/laki-s-town

          • Beseda so spisovateľom Jozefom Marcom

          • V stredu 17. 4. 2024 mali žiaci 5. a 6. ročníka beseda so spisovateľom, MUDr. Jozefom Marcom. Počas nej sa dozvedeli množstvo informácií z jeho detstva a lekárskej praxe. Zároveň im priblížil proces, ako vznikali jeho knižky. Beseda sa všetkým veľmi páčila. Deti ho počúvali doslova s otvorenými ústami. Veríme, že pekný zážitok si odniesol aj pán spisovateľ.

          • Detské dopravné ihrisko v Žiline

          • Žiaci piateho ročníka sa 11. 4. 2024 vybrali na Detské dopravné ihrisko v Žiline.
            Privítala ich pani policajtka, ktorá sa im venovala a žiaci tak mali možnosť spoznať a v praxi si  vyskúšať základné dopravné pravidlá, pravidlá správania sa v cestnej premávke a na priechodoch pre chodcov a cyklistov. Najskôr si zopakovali dopravné značky, ktoré spoznávali na vyučovaní počas hodín dopravnej výchovy. Potom sa z nich stali  vodiči. Nešli však na aute, ale na bicykli alebo na kolobežke. Žiaci dostali prilby, ktoré ich chránili pred úrazom. Precvičili si, že po ceste sa jazdí vpravo, treba si všímať semafor, šípky na zemi a dopravné značky. Nakoniec svoje dopravné prostriedky zaparkovali na parkovisku a rozlúčili sa s pani policajtkou, ktorá ich pochválila za šikovnosť. Bol to krásny, spoločne prežitý deň plný zážitkov, dobrej nálady, úsmevu a radosti.

            Daniela Helienková, triedna učiteľka

          • Exkurzia do Malej Fatry

          • 11.4.2024 absolvovali žiaci 7., 8. a 9. ročníka geografickú exkurziu do Malej Fatry. Vydali sa z obce Šútovo smerom na Chatu pod Chlebom. Po nenáročnom pribl. 150 minútovom výstupe sa dostali na chatu. Tu si dali krátku prestávku a následne sa rozdelili na 2 skupiny. Tí zdatnejší si to s p. uč. Olšovským namierili na najvyšší vrch Malej Fatry – Veľký Fatranský Kriváň s nadmorskou výškou 1709 m.n.m. Ostatní sa vydali smerom k Šútovskému vodopádu. Po ceste sa pristavili pri Mojžišových prameňoch, kde voda akoby vyvierala zo skaly. Potom sa po strmom zostupe dostali až k spomínanému vodopádu, ktorý je so svojou výškou 38 metrov najvyšším v Malej Fatre a 4. najvyšším na Slovensku. Tu počkali aj na skupinku, ktorá vystúpila na Veľký Fatranský Kriváň a spolu sa presunuli opäť do Šútova, kde ich čakal autobus. Veríme, že žiakom sa exkurzia páčila, načerpali veľa síl a odniesli si veľa pekných zážitkov a vedomostí.

          • Čitateľský maratón

          •  Čitateľský maratón s literárnymi aktivitami  

             

            Vpiatok 22. marca 2024 prežili žiaci našej školy nevšedné hodiny literatúry. 

            Pri príležitosti 105. výročia narodenia spisovateľky Márie Ďuríčkovej si žiaci 2. stupňa v priestoroch školskej knižnice postupne odovzdávali pomyselnú čitateľskú štafetu v čítaní jej známej knihy povestí s názvom Dunajská kráľovná. Výberom tejto knihy ako aj modrým oblečením v tento deň sme chceli symbolicky podporiť aj Svetový deň vody. Po dočítaní sa žiaci jednotlivých tried stali na pár minút detektívmi a svoje vedomosti o Márii Ďuríčkovej si overili v literárnej pátračke. Ľahšou úlohou bolo odpovedať na otázky týkajúce sa života spisovateľky. K náročnejším úlohám patrilo hádanie názvov literárnych diel či lúštenie šifry vMorseovej abecede. 

                         Žiaci prvého stupňa takisto prežili  deň plný knižných dobrodružstiev. Prváci sa venovali najskôr hlasnému čítaniu, neskôr tvorili kresbičky k prečítanej rozprávke a spoločne vytvorili maľovaný príbeh. Žiaci druhého ročníka si najskôr pozerali prezentáciu o spisovateľke Márii Ďuríčkovej apotom  sa rozprávali o prečítanej knihe DANKA a JANKA, ktorá sa im veľmi páčila. S nadšením kreslili obrázky, z ktorých si poskladali vlastnú knihu Danka a Janka. Napokon spoločne zložili takúto báseň:  

                 ŠKRIATOK 

            Sme asi také detičky, 

            aké sú v knihe DANKA a JANKA DVOJIČKY. 

            Čítať, písať, kresliť vieme, 

            aj keď v každom našom obrázku 

            MALIČKÝ ŠKRIATOK DRIEME. 

            Musíme tvoriť tichučko, 

            až neprebudíme ŠKRIATKA. 

            V tom rozbehla sa v triede 

            zábavná šarvátka. 

            A niektorí druháci veru prebudili ŠKRIATKA. 

            Miško vraví: “Nič to, prelepím si stranu, 

            keď škriatok zaspí, napíšem si na ňu.“ 

            Lenže ten ŠKRIATOK nechce spať. 

            Tak viete čo? 

            Ja ho idem do SMARTBOOKSU 

            na súťaž vyzývať... A BODKA. 

             

            Tretiaci sa okrem nových informácii o Márii Ďuríčkovej zoznámili  aj s jej knižkou O Guľkovi Bombuľkovi. Nechýbal tiež čitateľský kvíz, a za ich pekné čítanie im sám Bombuľko pomohol striedením podstatných mien.  A aby Bombuľkovi nebolo smutno, vytvorili  mu aj kamarátov. Štvrtáci si pripomenuli výročie Márie Ďuríčkovej knihou Zemský kľúč, teda povesťami a rozprávkami z okolia Zvolena. Vybrali  si povesť s názvom V mestečku na Sliačku. Táto povesť bola o bohatej krčmárke Ližbete a švárnom zbojníkovi Rojkovi, ktorú prišiel pýtať za nevestu. Povesť sa skončila tak, ako to už pri zbojníkoch býva, že zbojník so svojimi kamarátmi obral krčmárku o všetko, čo mala. Žiaci túto povesť zachytili na výtvarnej výchove svojimi kresbami, a veru niektoré boli zaujímavé a výstižné. 

             

            Mgr. Natália Bugalová a Mgr. Andrea Zuzčáková, vyučujúce slovenského jazyka a literatúry

          • Pripomenutie Dňa učieľov

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov si žiaci 7.A triedy uctili všetkých vyučujúcich a poďakovali im za ich trpezlivosť a ľudskosť s ktorou im sprostredkúvajú vedomosti. Žiaci si prichystali sladké prekvapenie v podobe čokolády a milých pozdravov. Všetkým učiteľom sa ich návšteva veľmi páčila.

            Vo štvrtok 4.4.2024 mali naši učitelia spoločne s učiteľmi z Vysokej nad Kysucou spoločné posedenie, kde bol pre nich pripravený krátky kultúrny program a pohostenie.

          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody

            Voda – podstatné meno, ženského rodu, dvojslabičné slovo, tekutina bez farby a zápachu, H2O – zlúčenina vodíka a kyslíka, podzemná a nadzemná, minerálna, teplá a studená . . .

            Ale hlavne pre každého človeka tak potrebná, že bez nej by nemohol existovať život. Tvorí dve tretiny nášho tela a najlepšia pre naše zdravie je práve tá čistá.

            Voda má svoj sviatok 22. marca a jej farba je modrá. A  výzva v našej škole znela: Obleč sa do modrého (čím modrejší - tým lepší) a na desiatu si na pitie dones čistú vodu. 

            Najlepšie výzvu splnili žiaci tretieho ročníka, kde boli všetci oblečení v modrom (sedem žiakom v modrom dokonca od hlavy až po päty) a všetci mali na pitie čistú vodu. Druhé miesto žiaci druhého ročníka a na treťom mieste skončili žiaci prvého a piateho ročníka.

            Za splnenie podmienok boli uvedené ročníky odmenené – odmeny zakúpili Makové zrnká.

            Mgr. Alžbeta Varechová

          • Basketbalistky vyhrali okresné kolo

          • Naše dievčatá sa zúčastnili okresného streettbalového turnaja a súperkam nedali šancu.  Družstvo zložené z dievčat Ema Planetová, Júlia Čupaková, Natália Moravčíkova a Emma Bogáňová nedopustilo žiadnu drámu a zápas po zápase porážali súperky. Držte dievčatám palce v postupovej časti.

          • Zážitkové aktivity v ŠKD

          • 22.3.2024

            Zážitkové aktivity v ŠKD

            V priebehu marca sa v ZŠ s MŠ Makov uskutočnilo viacero aktivít súvisiacich s čítaním, čitateľskou gramotnosťou a prácou s textom. Jednu z nich zažili i deti z ŠKD, keď navštívili Obecnú knižnicu v DK Makov.

            22. marec 2024 bol pre žiakov navštevujúcich ŠKD zážitkovým dňom.  Vybrali sa do totiž knižnice. Už príchod žiakov bol netradičný. Pred vstupom do knižnice prichádzali za spevu Zlatá brána otvorená, zlatým kľúčom podoprená. A zlatá brána to ozaj bola. A krásne ozdobená. Špeciálnym kľúčom otvorili dvere knižnice. Pred vstupom do knižnice im pani knihovníčka p. Hela Pajerová povedala, že text, ktorý sa naučili pochádza z knihy Zlatá brána, ktorú zostavila spisovateľka Mária Ďuríčková. Deti z ŠKD vedeli pohotovo odpovedať, ktoré ďalšie knihy napísala táto spisovateľka, lebo mnohí čítali v škole, napr. Danku a Janku (druháci) alebo ich videli na výstavke kníh, ktorú  v základnej škole pripravila pani učiteľka Anna Mrkvová.

            V priestoroch knižnice pani knihovníčka v krátkosti oboznámila deti so životom  spisovateľky Márie Ďuríčkovej. V tomto roku si pripomíname 105. výročie jej narodenia. Deti z oboch oddelení prekvapili pani knihovníčku svojou šikovnosťou, nakoľko si pod vedením p. vychovávateliek: Sýkorovej a Dorociakovej pripravili krásnu scénku spojenú s dramatizovaným čítaním Hrnček var! a krásne pásmo s názvom Slúžil som, slúžil zo spomínanej knihy Zlatá brána. V uvedenom pásme sa deti dozvedeli, aké rôzne zvieratká sa vyslúžili.

            A keďže nám o chvíľu na dvere zaklopú veľkonočné sviatky, tak si niektoré zvieratká aj vytvorili v rámci tvorivých dielní. Pomocnú ruku pri tvorivých dielňach podala p. uč. Bugalová. Svojimi dielkami s veľkonočnou tematikou potešia nejedno oko, nakoľko nimi vyzdobili strom pred domom kultúry.

                                                                                  Mgr. Andrea Zuzčáková

          • Regionálna exkurzia

          • 20.3.2024

            Regionálna exkurzia

            V zmysle hesla našej školy ,,Moderná škola si ctí tradície“  žiaci 5. a 6. ročníka navštívili  dňa 20. marca 2024 Galériu v Čadci. Tu si pozreli film o insitnej maliarke pani Irene Zemaníkovej i inštalovanú výstavu jej obrazov, v ktorých zachytila krásu kysuckej prírody. V mnohých z nich zachytila zvyky a tradície, ktoré boli súčasťou jej detstva a mladosti.

            Potom žiaci navštívili Kysucké múzeum v Čadci, kde sa od etnológa PhDr. Alojza Kontrika dozvedeli o zvykoch a tradíciach viažucich sa k obdobiu Veľkej noci. V rámci tvorivých dielní si s pani lektorkou Perďochovou  vyskúšali ozdobiť  sklenenú kraslicu. Mali možnosť vidieť šikovnosť a tvorivosť mnohých remeselníkov, ktorí tu vystavovali  rôzne druhy veľkonočných ozdôb, od šitých zajačikov, kuriatok, cez háčkované dekorácie, aranžmány, jarné vence, až po stovky nádherne maľovaných, voskovaných, drôtovaných kraslíc i kraslíc zdobených slamou, servítkovou technikou.  Pozreli si aj výstavu Ide, ide vláčik. Dobové fotografie žiakom sprostredkovali informácie z čias výstavby Košicko-bohumínskej trasy či prevozu dreva po „úzkokoľajkách“ na pílu. Žiaci boli nadšení z  elektrických modelov vlakov. Pekné fotografie z výstavy si mohli urobiť na drevenom vláčiku s originálnymi železničiarskymi doplnkami.

            Poznatky získané na exkurzii si žiaci upevňovali a využili ďalej v rámci vyučovania dopravnej výchovy, dejepisu, pričom riešili úlohy zamerané na posilňovanie čitateľskej gramotnosti a práce s textom.

                                                                           Mgr. Daniela Helienková, Mgr. Andrea Zuzčáková

             

          • Spolupráca Materskej školy so ZO ZPCCH , SZTP a JDS v Makove

          • Púpava, púpava, búvaj.

            Ty, vietor jej podúvaj.

            Vy ste naše  kvietočky maličké,

            porozprávame vám to v  rozprávke a v našej pesničke.

            Aj my sme boli dávno-dávno maličké...

            Rady sme mali pekné slová aj v tejto básničke.

             

            Teraz sme už  mamičky, babičky

            a veľmi rady máme všetky poslušné detičky.

             

            Tak si tíško posadajte a s uškami počúvajte.

            Touto básňou sa deťom prihovorila bývalá kolegyňa MŠ, Marcelka Krajčovicová, ktorá spolu s predsedníčkou základnej organizácie Ilonkou Pavlíkovou a členkami Vierkou Škorňovou a Helenkou Melicherovou zavítali k nám,  do MŠ,  s aktivitami zamerané na literárnu a hudobnú výchovu: rozprávky, literárne hádanky, ilustrácie - omaľovanky, poézia, spoločne spievané piesne.

            Naša slovenská rozprávková a spevavá tradícia je jedna z najbohatších na svete.

            Práve v tomto období:  „Marec- mesiac knihy“ nás tieto ženy, mamy, babky, prababka obohatili poctivou slovenskou rozprávkou.

            Už ostáva len dodať, že je to tak aj dodnes.

            Strašia nás mátohy globalizácie, komercializácie alebo,  čo už narobíme, aj staroby - choroby.

            Strašia nás strachom z vojny. Kde je pred nimi azyl, kde záchrana, kde útecha?

            My,  Slováci sa budeme vždy k piesni a rozprávke utiekať.

            Veľká vďaka patrí aj p. zástupkyni ZŠ s MŠ pre MŠ, Zuzane Kubačkovej, ktorá túto nádhernú, obohacujúcu aktivitu  pripravila aj preto, lebo je koordinátorkou projektu:

                                                  „Teta Rozprávkarka v materskej škole.“

                       Ďakujeme vám!

             

                                                                                               

                                                                                               Dominika Tkáčik Kubačková, učiteľka MŠ

             

          • Deň prierezových tém – rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • 20.3.2024

            V stredu 20.3.2024 sme pre žiakov pripravili netradičné vyučovanie na netradičnom mieste. Dom kultúry aj Obecný úrad v Makove  sa stali na chvíľu centrom vzdelávania. A vzdelávania nie tak hocijakého. Dovolili sme si popustiť uzdu nápaditosti a tvorivosti a pre žiakov sme vďaka úžasným lektorom pripravili štyri rôzne workshopy.


            Prvý si pripravila naša makovská spisovateľka, pani Marta Harajdová. Na trhu je ďalšia časť obľúbeného Baka a jeho nového kamaráta kocúra Muroša. Žiaci pozorne počúvali čítanie pani spisovateľky. Za svoju tvorivú aktivitu každý žiak dostal od pani spisovateľky podpisovú kartu a každá trieda na prvom stupni našej školy dostala  knihu BAK HĽADAJ MA!
            V knižnici u tety knihovníčky, pani Heleny Pajerovej, sa žiaci zabavili, zasmiali, potrápili mozgové závity.  Ústrednou témou nebolo nič prekvapivé. Predsa v knižnici svet kníh, rozprávok a povestí...Toľko návštevníkov v jeden deň naša obecná knižnica ešte nezažila. A ani také známkovanie naši žiaci za svoje preukázané vedomosti nezažívajú každodenne. Aké? Predsa čokoládové.

            Naša kronikárka, pani Marcela Krajčovicová, nám predstavila najväčšie historické poklady Obce Makov.  Deti vlastnými očami mohli nazrieť, poťažkať také obrovské knihy aké doposiaľ nevideli. Naše OBECNÉ KRONIKY.  Teta Marcelka píše obecnú kroniku od roku 2011. Okrem toho sa dozvedeli veľa zaujímavého: ako sa píše kronika, akým atramentom. Naši šikovní žiaci si určite zapamätali, že ten atrament sa volá dokumentačný atrament, ktorý nevybledne ani po 100 rokoch. Dozvedeli sa o našom obecnom erbe, o obecnej vlajke. A samozrejme, že niektorí maličkí  žiaci prekvapili a potešili tetu Marcelku  vedomosťami o svojej obci.

            V sobášnej sieni obecného úradu čakali na žiakov ROZPRAVKÁRI. AKÍ? No predsa deťom veľmi známi. Pani učiteľka Mgr. Janka Petrovičová a bývalý pán riaditeľ Mgr. Milan Petrovič. Pripravili si pre žiakov dve rozprávky. Modernú O ponožke a ľudovú O hlúpom Janovi a starej vŕbe.  Pani učiteľka Janka Petrovičová metódami tvorivej dramatiky a svojimi skúsenosťami s prácou s literárnym textom vynikajúco rozohrala s deťmi ľudovú rozprávku. Deti pantomímou stvárnili, a čo je dôležité, vedeli pomenovať zadané rozprávkové motívy, ktoré aj skutočne prežívali. Najviac asi svadbu Jána s jeho nevestou. Tancovala babka s dedkom ... by boli spievali a tancovali naši žiaci ešte dlho, veď  boli  predsa v SOBÁŠNEJ SIENI, lenže naši lektori mali ďalší program. Oboznámili detí s konkrétnymi ukážkami moderného, ľudového a súčasného oblečenia.

            Zdá sa, že sme úspešne absolvovali všetky workshopy... ALE naši druháci ešte pootvorili dvierka do 13. komnaty... „ Ale kdeže, deti, už nie sme v rozprávke, ale na Obecnom úrade v Makove“. Tie dvere, na ktoré naši druháci zaklopali boli dvere pána starostu obce, Ing. Stanislava Gašparíka. Pán starosta pozval detí do svojej kancelárie a taktiež im ukázal poklady obce -  INSÍGNIE OBCE. Deti boli obohatené o ďalšie nové poznatky. A tak pán starosta obce urobil tú pomyselnú bodku za ZÁŽITKOVÝM VZDELÁVANÍM našich žiakov.

            Ďakujeme všetkým lektorom za úžasný program, ktorý pripravili pre žiakov našej školy.

            Mgr. Anna Mrkvová, Mgr, Mária Bajcárová

          • Streetball

          • Naši chlapci sa zúčastnili okresného streetballového turnaja, kde mali možnosť preveriť svoje basketbalové zručnosti. Snaha bola veľká, čomu zodpovedali aj tesné výsledky zápasov. No zo skupinovej fázy sa im tesne nepodarilo postúpiť medzi štyroch najlepších. 

          • Exkurzia SOŠ drevárska a stavebná

          •  

            Počas návštevy SOŠ drevárskej a stavebnej

             v Krásne nad Kysucou, 20. 3. 2024,

             žiaci 7. a 8. ročníka absolvovali zaujímavé prednášky prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania.

            V rámci finančnej gramotnosti žiaci ukázali svoje znalosti z oblasti financií a správne zaobchádzanie s peniazmi. Svoje múdre hlavičky si potrápili aj pri drevených logických hlavolamoch.

            Ďalšia prednáška bola venovaná živému pokladu pod našimi nohami - pôde. Teoretickú časť prednášky vystriedala aj experimentálna časť, v ktorej mali žiaci možnosť vyskúšať si svoje zručnosti pri práci s rôznymi typmi pôdy či filtráciu vody v pôde.

            Ďakujeme žiakom SOŠ za užitočné informácie, aktivity či prehliadku ich školy.

          • Naši úspešní recitátori

          • Dňa 11.3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo celoštátnej postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            V Dome kultúry v Čadci nás reprezentovali štyria žiaci. Prózu zastúpili Ján Sarvaš, Silvia Pavlíková, Barbora Dienešová a poéziu Barbora Balážová. Veľmi sa tešíme, že naši žiaci aj tentokrát potvrdili svoj talent a ukázali srdcia recitátorov. Krásne 1. miesto získal Ján Sarvaš z 3. A a takisto vynikajúce 2. miesto s odporúčaním na postup získala Barbora Dienešová z 9. A.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a víťazom prajeme veľa šťastia

            v krajskom kole v Martine.

             

            Mgr. Natália Bugalová, Mgr. Andrea Zuzčáková, vyučujúce slovenského jazyka a literatúry

          • Jeden deň na obežnej dráhe

          • 14. marca  2024, v deň nedožitých 90. narodenín E. A. Cernana, si žiaci 6. a 7. ročníka ZŠ s MŠ Makov vypočuli zaujímavú a pútavú prednášku s názvom ,,Jeden deň na obežnej dráhe“. V sále kultúrneho domu v priestoroch OÚ vo Vysokej nad Kysucou prednášal Ing. Tomáš Přibyl, kurátor letectva a kozmonautiky Technického múzea v Brne. Je autorom mnohých kníh literatúry faktu, napr. Smrť mala meno Challenger, Dobytie Mesiaca, Deň, kedy sa nevrátila Columbia....Navštívil všetky kozmické strediská NASA, stretol sa s viac ako 260 kozmonautmi, videl štartovať všetky americké raketoplány, obrovskú raketu SLS, nosiče Falcon 9 či Falcon Heavy.

            Žiaci sa dozvedeli, čo si všetko musia obliecť kozmonauti predtým, ako nastúpia do raketoplánu, čo tradične opakujú po Jurijovi Gagarinovi  a  ako prebieha jeden deň na obežnej dráhe (spánok a strava kozmonautov, hygiena kozmonautov- ,,kozmická toaleta“, strihanie vlasov a fúzov, ako riešia bolesť zuba). Prednášajúci  sa zameral na život bez gravitácie vo vesmírnom priestore. Vo vestibule obecného úradu sipo prednáške mohli naši žiaci  pozrieť krásnu výstavu k blížiacim sa veľkonočným sviatkom.

            Mgr. Andrea Zuzčáková, Mgr. Júlia Kubincová

          • FS MAKOVNÍČEK na VIDIEČANOVEJ HABOVKE 2024

          • Dňa 13.03.2024 sa skupina detí z FS Makovníček zúčastnila regionálneho kola súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka v DK Čadca. Podľa kritérií celoštátnej súťaže v kategórii SPEVÁCKE SKUPINY - DETI - mohlo účinkovať  maximálne 12  členov. Naša spevácka skupina s pásmom ľudových piesní, ktoré si v minulosti spievali deti vo voľnom čase na pasienku predviedla pekné a smelé vystúpenie, za čo im patrí VEĽKÉ POĎAKOVANIE. Vystúpenia všetkých účinkujúcich sledovala odborná porota, ktorá našu spevácku skupinu zaradila do BRONZOVÉHO PÁSMA. Deti si okrem skúseností a krásnych zážitkov z vystúpení ostatných speváckych skupín, sólistov a ľudových hudieb horných a dolných Kysúc odniesli diplom a veľký darčekový kôš plný sladkostí, s ktorým sa podelia so všetkými členmi v súbore.  Všetci naši Makovničkári sú hraví, tvoriví, obetaví.  Stále ešte majú obdivuhodnú  CHUŤ prežívať múdrosť prastarých otcov a rady prastarých mám, ktoré sa ukrývajú v ľudových hrách a piesňach. Ďakujeme i Vám vážení rodičia za podporu súboru, pretože práve Vaše deti sa snažia uchovávať  a šíriť krásu nášho kysuckého folklóru.

            Vedúce FS Makovníček