• Jeseň prišla pomaly, drobné lístie padá do vody...

          • ,, Pani jeseň prišla k nám , krásne farby dala nám...“ i takto si v MŠ rozprávajú deti medzi sebou  v tomto ročnom období.

            Okrem krásnej palety prírodných farieb nás všetkých každoročne zem obdarúva svojimi plodmi .

            Z nich potom p. učiteľky spoločne s deťmi vytvoria krásnu výstavu, ktorá poteší oči i srdiečka všetkých v MŠ i ľudí v makovskom kostole.

            Vlastnú úrodu máme v MŠ aj vo vyvýšených záhonoch v školskej záhrade.

             Síce je neveľká, no všetci z nej máme veľkú radosť.

             

                                                                                                       Mgr. Lenka Labanová, učiteľka MŠ

          • Zber textilu v škole

          •       Základná škola v spolupráci s Ekocharitou usporiada v čase od pondelka 25. 9. 2023 do piatku 13. 10. 2023  zber textilu.

                 A preto,  to čo sa nám už nehodí, je nám malé, alebo už nechceme, vložíme do priesvitného plastového vreca a necháme v čase od 7:00 do 14:00 pred zadným vchodom do našej školy. Zapojiť sa môžu všetci aj tí, ktorí už nemajú dieťa v základnej škole.

                 Zbierame:

            • oblečenie vhodné na ďalšie použitie
            • zachovalý bytový textil (obliečky, plachty, obrusy)
            • topánky (spojiť páry)
            • opasky, kabelky, tašky

                 Prečo zbierame?

                 Dáme veciam druhú šancu a vrátime ich späť do obehu. Náš svet začína zahlcovať tzv. „fast fashion – rýchla móda“. Lacná, ľahko dostupná móda, často veľmi nekvalitná.  Je vyrábaná v továrňach v rozvojových krajinách, kde nikto nerieši znečistené ovzdušie, vodu, pôdu. Chemikáliám z textilu a obuvi je vystavované celé životné prostredie ale hlavne deti, ktoré sú často hlavnou, ale predovšetkým lacnou, pracovnou silou.

                 Tak neváhajte, pridajte sa k našej výzve a to čo sa dá použiť, posuňte ďalej.

            Koordinátor Mgr. Alžbeta Varechová

          • Deň ochrany života a zdravia - účelové cvičenia, didaktické hry

          • SPP Rozbzučme krajinu

            Cieľom spoločnosti je pripraviť každého jedinca na život v prostredí, v ktorom sa nachádza. Nevyhnutným predpokladaom k tomu je aj poznávanie prírodného prostredia. 

            Tohtoročný Deň ochrany života a zdravia sme vďaka spoločnosti Ekofond SPP prepojili so svetom prírody, umenia a pohybu. Heslom nášho účelového cvičenia bolo - Rozbzučme krajinu, rozbzučme MakovŽivot včiel bol v tento deň námetom na  spoločenské hry, hudobno-pohybové hry a vzdelávacie aktivity.

            Svet včiel je mimoriadne pútavý, komplexný a nikdy nie je jednotvárny. Pravdepodobne neexistuje fascinujúcejšie spoločenstvo hmyzu ako to, ktoré vytvorili včely medonosné. Svojím prirodzeným spôsobom života, nespútané a mimoriadne prispôsobivé prostrediu, prispievajú ku kráse a fungovaniu kolobehu života v prírode. Môžu nám byť v mnohom inšpiráciou.

            Ako včely vedia trafiť do úľa, kde vedľa seba stoja desiatky až stovky rovnakých úľov? Ako vedia, ktorá je ich dutina lese, kde sa stromy nápadne podobajú a človek sa v ňom veľmi rýchlo stratí? Kde majú skrytý kompas, podľa ktorého sa orientujú? Ako sledujú čas, kedy sa majú vrátiť domov ešte pred zotmením? Ako sa včely učia? A čo všetko sa učia? Ako a podľa čoho si vyberajú priestor, v ktorom si založia svoje hniezdo? Kto ich tam všetky naraz nasmeruje? Ako sa odlišujú včely pátračky od ostatných včiel robotníc toho istého spoločenstva? Prečo sa niektoré včely starajú o trúdov až dlho do jesene, keď za normálnych podmienok ich už vyženú v polovici leta? Prečo včelstvo niekedy akceptuje v hniezde aj dve kladúce matky, keď jedno včelstvo tvorí „vždy“ len jedna matka? Podľa čoho si včela vyberá kvet, na ktorý prisadne? Ako vie, ktorý nektár má v prírode hľadať, ak sa im hniezde premnožili nebezpečné huby alebo vírusy? Kto dáva „povel“ na rojenie? Ako včely vzájomne komunikujú? Ako poznajú liečivé účinky tak veľkého počtu kvitnúcich rastlín a húb?

            Že ani vy nepoznáte odpovede na všetky tieto otázky? Naši žiaci už áno. Počas celého dňa sme spoločne s tvorcami programu hľadali odpovede a usilovne pracovali ako včielky. Učenie sa o včelách a kultúre včelárstva zahŕňa vedomosti z rôznych oblastí, ktoré je možné takmer nevyčerpateľne rozvíjať. Včely sú v kolobehu života na Zemi nezastupiteľné. Majú nesmierny význam pre zabezpečenie výživy ľudí. Žijú na Zemi už milióny rokov. Vyvinuli model fungovania, ktorý môžeme označiť za naozaj udržateľný.

            Závernečnú aktivitu bolo počuť istotne aj v celom našom Makove. Všetky tri tímy spoločne rozbzučali Makov.

            Ďakujeme i za ocenenie, ktoré sme si od Neziskovej organizácie EF a jej zriaďovateľa SPP, a.s. prevzali a ďakujeme všetkým spolutvorcom, no najmä pani včelárke Helene Prokovej, za mimoriadne krásny náučný deň, kedy sme vyučovanie strávili v prírode.

            https://www.krajinavciel.sk/

            https://www.ekofondspp.sk/

             

             

          • Súľovské skaly 2023

          • Dňa 20.9.2023 sa žiaci 8. a 9. ročníka navštívili Súľovské skaly. Odchádzali autobusom z Makova do Bytče o 8:56 hod. V Bytči prestupovali na ďalší autobus, kde už išli priamo do Súľovských skál. Túra bola celkom dlhá, ale za to nie moc náročná. Navštívili sme „jaskyňu“ Šarkania diera, Skalnú bránu v slopoch, Gotickú skalnú bránu a Súľovský hrad. Veríme, že si žiaci odniesli veľa pekných zážitkov.

          • Medzinárodný deň čokolády

          • Dňa 13. 9. 2023 sme si pripomenuli Medzinárodný deň čokolády originálnym spôsobom. Tento deň je oslavou najpopulárnejšej sladkosti na svete. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Naši žiaci mali možnosť ochutnať ovocie v čokoláde podľa svojej chuti, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky s pánom školníkom.

            Zároveň bol Deň pozitívneho myslenia. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je zvýšenie povedomia ľudí o vplyve pozitívneho myslenia a optimizmu na zdravie a život človeka ako predĺženie života, zníženie depresií, väčšia obranyschopnosť, lepší psychický a fyzický stav a podobne.

            Veríme, že sme deťom spríjemnili deň a povzbudili ich chuťové poháriky. 

            Mgr. Vlasta Mročková

             

          • Ako mama učila Alenku triediť odpad.

          • Školský vzdelávací program v našej materskej škole je zameraný na environmentálnu výchovu.

            Preto hneď, ako sa naše deti adaptovali na denný poriadok, zorganizovali sme veľmi peknú edukačnú aktivitu,pri ktorej novoprijaté deti ,aj zabudli plakať.

            Vedieme deti k poznávaniu základných pravidiel separácie odpadu, rozvíjali ich motorické zručnosti a pracovné návyky pri ochrane životného prostredia veku primeranými aktivitami.

            Našim cieľom je, aby tak získavali primerané poznatky o ochrane prírody, aby sme u nich postupne vypestovali základné návyky ekologického myslenia a konania.

            Naďalej sa budeme venovať i tejto oblasti ŠkVP a vysvetľovať dôležitosť čistej prírody pre človeka, rozvíjajúc si tak emocionálny vzťah k nej,  k jej ochrane a súčasne niesť zodpovednosť za svoje konanie.

            Dominika Tkáčik Kubačková, uč. MŠ





          • Šikana, kyberšikana

          • Nebuď "BULLY"

            Obec Makov v spolupráci so ZŠ s MŠ Makov v termíne od septembra do novembra 2023 realizuje projekt NEBUĎ "BULLY".  V tomto projekte chceme pomocou preventívnych aktivít so žiakmi zvýšiť ich povedomie o existujúcich rizikách internetu, kybernetického násilia, zneužívania a pod.

            Do projektu sme sa zapojili preto, lebo internet ako technológia, ktorá sa stala dostupnou takmer pre každého, priniesla nové možnosti komunikácie, šírenia informácií, trávenia voľného času, ale aj foriem agresivity. Deti nám mnohokrát o šikanovaní nepovedia - žijú si tajne svoje vlastné online životy.

            Nemôžeme byť však ľahostajní, musíme sa naučiť počúvať sa navzájom a komunikovať medzi sebou. 

            Náš projekt porotu zaujal a z rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja získali dotáciu  vo výške 1000€.

            Vo štvrtok 7.9.2023 sa usktuočnilli prvé aktivity projektu do ktorého bude postupne zapojená nielen celá škola Žiaci 5. a 6. ročníka absolvovali prednášku na tému "Šikana, kyberšikana a obchodovanie s ľuďmi". Lektorovali: Mgr. Katarína Kvašňovská, koordinátor na regionálnej úrovni / Odbor prevencie kriminality kancelárie MV SR a PhDr. Anna Bednárová, koordinátor ochrany detí pred násilím.

            V piatok 8.9.2023 sa konala prednáška na tému "Trestnoprávna a priestupková zodpovednosť detí a mládeže" s prokurátorkou Okresnej prokuratúry v Čadci Mgr. Dášou Hiklovou.

            Ďakujeme za podporu ŽSK a taktiež obom lektorkám. 

            https://www.zilinskazupa.sk/

            https://www.makov.sk/, https://www.facebook.com/obecmakov

             

             

          • Oznam

          • Súkromná základná umelecká škola Skalité, elokované pracovisko Makov.

            Oznam

            Súkromná základná umelecká škola Skalité, elokované pracovisko Makov.

             

            Oznamujeme všetkým záujemcom o štúdium na SZUŠ, že sa ešte môžu v tomto týždni - t.j. od 4.9 do 8.9. prihlasovať a to v hudobnom ako aj vo výtvarnom odbore.

            Hudobný odbor ponúka vyučovanie na týchto hudobných nástrojoch:

            klavír, keyboard, heligónka, akordeón, gitara, husle, flauta a spev.

            Prihlasovacie a kontaktné údaje nájdete na plagáte na dverách ZŠ.

            Tých žiakov, ktorí sa už prihlásili budeme kontaktovať v priebehu nastávajúceho týždňa.

            Žiakov, už navštevujúcich SZUŠ si p. učiteľky zkontaktujú individuálne.

            Tešíme sa na vás.

             

            Mgr. Katarína Ježíková Lučanová, Dis.art

            +421 907 862 738