• Konkurovali sme najlepším

          • Atletický štvorboj

            CVČ Čadci usporiadalo pre žiakov 7. ročníka na novej tartanovej dráhe súťaž , ktorá sa skladala zo 4. disciplín: skok do diaľky, hod kriketovou loptičkou, beh na 60m, beh na 1000m. Z našej školy sa do súťaže  zapojilo 8 žiakov. Chlapci: Adam Murčo, Nikolas Masnica, Jakub Matis, Matúš Lieskovan.

            Dievčatá: Ema Planetová, Tamara Nemčeková, Lilien Dziaková, Sofia Adamcová.

            V konkurencii 50 žiakov sa medzi chlapcami  najlepšie umiestnil Adam Murčo – na 5. mieste. Ema Planetová v kategórii dievčat na 7 mieste. 

            Ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • Máme nové delfíniky

          • Žiaci štvrtého ročníka, tak ako každý rok, absolvovali od 25. 5. do 29. 5. 2022 plavecký výcvik.  Zúčastnilo sa ho 14 žiakov pod vedením Mgr. Stanislava Olšovského. Deti sa na vodu veľmi tešili. Tešili sa aj zdatní, ktorí sú už s vodou kamaráti, aj tí opatrnejší, ktorí sa s ňou skamarátili počas tohto plaveckého výcviku. Do bazéna skočili plavci aj neplavci. Špliechanie, splývanie, skoky, ponáranie, saltá a, samozrejme, plávanie, to všetko si deti vyskúšali počas piatich dní výcviku. Okrem spomínanej radosti v bazéne je účelom výcviku naučiť deti plávať, nebáť sa vody a zdokonaľovať sa v už naučených zručnostiach. V piatok na záver nastala hodina pravdy -  plavecká previerka a za odmenu mokré vysvedčenie. To si zaslúžil každý. Niektorí plavci, naše najzdatnejšie delfíny,  preplávali aj 100 m.

          • Exkurzia žiakov 8. a 9. ročníka do Serede, Smoleníc, jaskyne Driny a Trnavy

          • Hurá za poznaním – exkurzia do Trnavského kraja

             

            V predvečer 6. mája 2022 bolo v našich rodinách (žiakov ôsmeho a deviateho ročníka) trošku rušnejšie ako inokedy. Smažili sme rezne, chystali chlebíčky, pitie, cukríky, teplejšie mikiny ... čo keby?  V piatok ráno sme si privstali a o 7:00 sme už nasadali do autobusu a hurá do sveta!

            Po veselej dvojhodinovej ceste sme zaparkovali pred Múzeom holokaustu v Seredi.  Tu sme si prezreli vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených exponátov bol dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

            Smutne naladení sme sa vybrali na Smolenický zámok. Jeho prehliadka nám zlepšila náladu. Zámok aj jeho zariadenie – krásne zrkadlá, nábytok, dobové detské kočíky a obrazy - sa nám páčili, rovnako ako krásny výhľad z veže na okolitú prírodu.  

            Potom nás čakala jaskyňa Driny zdobená bohatou sintrovou výplňou, pre ktorú sú typické záclony so zúbkovitým lemovaním. Páčili sa nám najmä špeciálne vzory na stenách a na pagodovitých stalagmitoch,  ktoré vznikajú za pomoci vody.

            Trochu unavení sme napokon absolvovali prehliadku historického centra Trnavy. Niektorí vyšli na Mestskú vežu v Trnave, ktorá je jednou z najdôležitejších renesančných pamiatok mesta a celkovú výšku 57 metrov. Vyhliadková ochodza je vo výške asi 29 metrov. Pár dievčat sa vybralo do Baziliky sv. Mikuláša, ktorá je farským kostolom i centrom nábožensko-kultúrneho diania v meste.  Videli sme aj krásnu budovu, kde študovala hudobnú výchovu naša triedna.

            Počas krátkeho osobného voľna sme sa najedli, pochutili na zmrzlinke, niečo nakúpili a príjemne ustatí sme nasadli do autobusu a pobrali sa domov s vidinou sprchy a voňavých perín.

            Ďakujeme, bolo to SUPER! 

            Žiaci IX. A VIII. A

          • Deň matiek

          • Naše deti svojim mamičkám i babičkám

            V rámci dlhoročnej peknej tradície sa v 2. májovú nedeľu uskutočnila v dome kultúry slávnosť pri príležitosti Dňa matiek. V kultúrnom programe účinkovali i šikovní žiaci zo ZŠ s MŠ Makov. FS Makovníček predviedol hravú jarnú choreografiu poskladanú z piesní, riekaniek a tančekov. Uja Jožka Šimka zastúpil a o hudobný sprievod sa postaral pohotový akordeonista  Denis Nevidzan. Mamičkám a babičkám sa predstavila aj naša najúspešnejšia recitátorka Barborka Balážová a talentovaní recitátori Jerguš Dikoš a Matúš Matejný. Do programu prispela svojou prozaickou tvorbou  i (možno budúca spisovateľka) Barborka Dienešová. Sestry Laurka a Tánička Michnicové (žiačky našej školy a členky Mažoretkového klubu Bella z Vysokej nad Kysucou) predviedli skvelé energické vystúpenie. Hosťami programu boli speváčky sestry Bacmaňákové.

            Na záver sa mamičkám prihovoril starosta obce Martin Pavlík a poprial im všetko najlepšie, zdravie, radosť v rodine a lásku ich najbližších.  Po programe čakalo oslávenkyne vo vestibule DK malé občerstvenie a hudobné vystúpenie dobre naladeného Denisa Nevidzana. 

            Vedúce FS Makovníček Mgr. Janka Petrovičová, Mgr. Anna Mrkovová

             

          • Oznam MŠ

          • Oznam

            Zástupkyňa ZŠ s MŠ pre MŠ oznamuje rodičom, že dňa 20. mája 2022 sa budú deti MŠ fotografovať na tablo a po jednotlivých triedach.

            Preto žiada rodičov, aby doviedli v tento deň svoje dieťa do MŠ v čo najväčšom počte.

            Ďakujeme za pochopenie

          • MŠ: Oznam

          • Zástupkyňa ZŠ s MŠ oznamuje,

            že zajtra -  6. mája 2022

            sa nebude konať

            oslava Dňa matiek v MŠ,  pre veľkú chorobnosť detí.

             

            Ďakujeme za porozumenie.

            Zuzana Kubačková, zástupkyňa MŠ

             

          • Vyhodnotenie ENVIRO aktivity: Fotografická súťaž – vtáky pri kŕmidlách

          • Takmer každý z nás má doma kŕmidlo pre vtáky a v zimnom období ich prikrmuje. Základná škola vyhlásila súťaž o naj fotografiu vtákov pri kŕmidlách. A tak naši žiaci nie len prikrmovali vtáky, ale aj striehli na ten naj fotozáber.

            Z veľkého množstva fotografii sme s pánom učiteľom Jozefom Virdzekom vybrali tých naj 15 záberov.  Hlasovali žiaci základnej školy, kde každý žiak vybral tie tri naj zábery.

            Na 4.  mieste sa umiestnili zábery od žiakov: z 1. A triedy - Sarvaš J., Šusteková J., Umrianová S., z 2. A triedy -  Matis M., Štvrtka F., z 3. A tiedy -  Hrtús J., Kormanec J., Štvrtková B., Šustek F., zo 4. A triedy – Lisková Z., Rekšák L., z 5. A triedy – Stoláriková A.

            Medzi najlepšie zábery s najvyšším počtom hlasov patrili: 3. miesto – Planetová Ema 7. A, 2. miesto – Štvrtka Matias 1. A a 1. miesto – Oravcová Bronislava 8. A trieda.

            Všetci výhercovia boli odmenení cenami, ktoré venovala základná škola. Poďakovanie patrí pani riaditeľke, pani učiteľke Bezákovej za pomoc pri hlasovaní a pánovi učiteľovi Virdzekovi za výber fotografii. Naj fotografie si môžete pozrieť aj vo fotogalérií.

            Mgr. Varechová Alžbeta  

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Matematická olympiáda je predmetová súťaž pre žiakov základných a stredných škôl v riešení rôznych matematických úloh.

            Po úspešnom absolvovaní školského kola postúpila Kristínka Čičková zo šiesteho ročníka, Dávid Kmínek a Samuel Dybala z ôsmeho ročníka našej školy do okresného kola Matematickej olympiády, ktoré sa konalo dňa 12. 4. 2022 v CVČ Čadca.

            Ich úlohou bolo vyriešiť v dvojhodinovom  limite tri príklady zamerané na schopnosť logického úsudku a zapísať okrem výsledku podrobné zdôvodnenie myšlienkového postupu. Náročnosť tejto súťaže je veľmi vysoká, o čom svedčí aj to, že v celom okrese Čadca zo zúčastnených 17 ôsmakov ani jeden nezískal potrebný počet bodov na titul úspešného riešiteľa. Naši dvaja reprezentanti sa zaradili medzi trinástich žiakov, ktorí získali najviac bodov. Šiestačka Kristínka sa tiež pekne popasovala s problémovými príkladmi a získala pekné 8. miesto v okrese.
            Naši traja riešitelia dokázali svoje matematické schopnosti uplatniť v náročných príkladoch a verím, že sa k nim pridajú ďalší spolužiaci aby logické myslenie využili v matematických súťažiach v budúcom školskom roku.

            Mgr. Daniela Helienková, vyučujúca matematiky

          • Stavanie mája

          • Máj, máj, máj, šnorky zapletaj...

            ... ku bielej si modrú daj a červenú na okraj, máj, máj, máj.

             

            Stavanie mája v našej obci Makov je krásnou ľudovou tradíciou pod záštitou Miestnej organizácie Matice slovenskej, rodiny Gašparíkovej, Obecného úradu a ostatných zložiek obce. Na túto udalosť bol pozvaný i náš FS Makovníček. A tak 29. apríla 2022 deti zo súboru nielenže bielymi, modrými a červenými stužkami ozdobili máj, ale si i veselo zaspievali. Do rytmu im vyhrával pán Jožko Šimek. A tí najmladší sa od radosti i rozkrútili. Kiežby aj nie, veď po prvý krát priviazali stužku na máj a potom sa už len zvedavo pozerali, ako sa taký máj stavia. Veľmi sa im podujatie páčilo a to dáva prísľub, že táto ľudová tradícia sa v obci zachová aj naďalej.

            Vedúce súboru

          • Let Art: Koncert s poslaním

          • „Svet raz bude jedno veľké srdce.“

            Čo je trendom dnešnej doby?

            Ako súčasné média ovplyvňujú mladých ľudí?

            Aké nástrahy v sebe ukrýva internet?

            Čo je to kyberšikana?

            Čo je to grooming?

            Všetky tieto odpovede na otázky a mnohé nám odhalili v multimediálnom programe Trendsetter.

            Rozprávali sme sa o tom, aký majú vplyv na našu psychiku médiá, ako na nás vplývajú reklamy, filmy, reality show, počítačové hry či sociálne siete.

            Programom chceme mladým ľuďom ukázať zmysel života. Chceme im ukázať dôležitosť medziľudských vzťahov a zastaviť nenávisť, ktorú v nás podnecujú médiá.

            Šikana aj kyberšikana tu je, bola a aj bude, ale prečo sa ju spoločne nepokúsime potlačiť?

            Neseďme so založenými rukami.

            Všímajme si ľudí okolo seba, odložme mobil a otvorme srdcia.

          • MŠ: „Mesiac otvorených dverí.“

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou v Makove o z n a m u j e, že podávanie žiadostí na predprimárne vzdelávanie pre nasledujúci školský rok 2022/2023 sa uskutoční v dňoch:

            od 2. mája 2022 do 31. mája 2022

            formou :

             

            „Mesiaca otvorených dverí.“

             

            Je potrebné, aby sa zákonný zástupca objednal na vzájomne dohodnutý čas

            u pani zástupkyne MŠ.

             

            č. tel. : 041 43 64 206, mobil: 0903 406 206

            e-mail: materskaskolamakov@gmail.com

             

            Kritériá prijímania detí do MŠ: - prednostne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku, - deti, ktoré pokračujú v povinnom predprimárnom vzdelávaní, - deti spravidla od troch rokov, - deti, ktoré nastúpia do MŠ k 01.09. 2022 - deti po dovŕšení dvoch rokov veku, ak škola pre ne vytvorí vhodné podmienky.

             

            Dieťa sa prijíma do materskej školy na základe písomného rozhodnutia riaditeľa

            ZŠ s MŠ podľa zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, v nadväznosti na § 59 ods. 7 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            a podľa § 46 a 47 Správneho poriadku.

             

            Mgr. Elena Rusňáková

            riaditeľka ZŠ s MŠ

          • DEŇ NARCISOV - 28.4.2022

          • Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

            28. APRÍLA SA KONAL OPÄŤ AJ V ZŠ s MŠ Makov. 

             

            Celková vyzbieraná suma: 202,70 eur. 

            Výťažok bol odovzdaný Mgr. Jane Ďurajkovej, Vedúcej sestre Oddelenia klinickej a radiačnej onkológieFNsP

            Žilina.

             

            V MENE VŠETKÝCH VÁM ĎAKUJEME!!!

          • Zápis žiakov na plnenie povinnej školskej dochádzky v šk. r. 2022/2023 

          • Dňa 25. 04. 2022 sa konal v Základnej škole Makov 264 Zápis žiakov na plnenie povinnej školskej dochádzky v školskom roku 2022/2023. 

            Sme vďační všetkým zákonným zástupcom budúcich prváčikov, ktorí si zvolili našu školu a prišli zapísať svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky. Vážení rodičia, úprimne ďakujeme za prejavenú dôveru. 

            Naše slová vďaky ďalej putujú Materskej škole v  Makove pod vedením pani zástupkyne Zuzany Kubačkovej za starostlivosť, výchovu  a  zodpovednú prípravu našich budúcich prváčikov a Zriaďovateľovi obce Makov, pánovi starostovi Martinovi Pavlíkovi za podporu a dlhoročnú vzornú spoluprácu so základnou školou i  s materskou školou. 

            O spestrenie samotného zápisu sa postarali  žiaci III.A  spoločne so žiačkou z  II.A a našim obetavým harmonikárom pánom Jožkom Šimekom úvodným programom, po ktorom už nasledovala samotná prezentácia našich budúcich prváčikov. 

            Školskú zrelosť okrem ústneho prejavu v edukačných aktivitách naši budúci prváci preukázali i v orientačnom teste školskej zrelosti, bez prítomnosti rodičov, za individuálneho prístupu pani učiteliek I. st. na požadovanej úrovni.  

             

            Milí predškoláci, 

            pevne veríme, že sa vám v našej škole páčilo, a že  sa už tešíte na SEPTEMBER. Darčeky, ktoré ste si odniesli domov, pre vás zakúpila ZŠ s MŠ Makov a na výrobe sa podieľali  žiaci v ŠKD s pani vychovávateľkami. Tak veľa šťastia, budúci PRVÁCI! 

             

             Mgr. Anna Mrkvová 

             

             

             

          • MŠ: exkurzia

          • Exkurzia v rodinnom dome u p. Ondreja a Ivanky Šmárikovej.

            V našej materskej škole sa snažíme vyvárať podmienky na úprimnom partnerskom  vzťahu  s rodičmi  detí už pred ich prijatím na predprimárne vzdelávanie.

            1. Prvý rozhovor s rodičom pred prijatím do MŠ -  výhody dochádzky do materskej školy.
            2. Prvá návšteva MŠ  - „Mesiac otvorených dverí ,“- oboznámenie rodiča a dieťaťa s priestormi .
            3. Úvodné rodičovské združenie  -  povinnosti , práva, koncepcia, program, metodika.
            4. Čas príchodu a odchodu dieťaťa - neformálne rozhovory, budovanie dobrého vzťahu, dôvera.
            5. Telefonické rozhovory - ak si situácia vyžaduje rýchle riešenie.
            6. Konzultácia /učiteľ – rodič /  -  pokroky  dieťaťa, naplánovať spoločný postup.
            7. Informačná nástenka pre rodičov.
            8. Zrkadlo uplynulého týždňa - nástenky.
            9. Webová stránka školy.
            10.  USB kľúč - možnosť  fotografií  zo všetkých aktivít  v MŠ za uplynulý školský rok.

            Vzájomná dôvera je veľmi dôležitá , na ktorej pracujeme, na ktorej sa podieľame navzájom.

                         Vytvárame si obojstranný vzťah , súčinnosť , spoločné pôsobenie na dieťa.

            Ak rodičia navrhnú  pedagogickým zamestnancom MŠ, že sú  ochotní  podeliť sa  a spolupodieľať sa

            na spoločnej edukačnej činnosti , ktorú pani učiteľky premenia na odborné zážitkové učenie, má materská škola úžasnú možnosť  na tom profitovať,  hlavne v prospech vzdelávacieho procesu všetkých detí , ktorý ich sprevádza celý život.

            Ak dieťa vidí svojich rodičov a učiteľov školy spolupracovať, lepšie prijíma autoritu ďalších dospelých, a to nielen učiteľov.

            Takáto aktivita a spolupráca je pre nás signálom, že rodina schvaľuje a uznáva svet školy, v ktorom dieťa trávi väčšinu dňa svojho života.

            Ďakujeme vám,  Šmárikovci !!!

                 Ďakujem i Dominike Tkáčik Kubačkovej, vedúcej MZ za vzájomnú spoluprácu s rodinou.

             

                                                                                Zuzana Kubačková, zástupkyňa ZŠ s MŠ pre MŠ

          • MC DONALD CUP

          •  

            Naši najmenší futbalisti sa zúčastnili obvodového kola a snažili sa zabojovať o čo najlepší výsledok. Žiaľ, konkurencia bola lepšia a museli sme uznať, že máme ešte veľa práce pred sebou. 

            Z ľava hore: Sebastian Zeman, Danko Papaj, Jakubko Chabada, Adamko Chudej, Vaneska Cigáňová

            Z ľava dole: Bibiana Štvrtková,  Filipko Šustek, Jakubko Bajcar, Tobias Perďoch,Filipko Štvrtka

          • Divadelné predstavenie v kultúrnom dome.

          • Bábkové divadlo ako jeden z druhov dramatického umenia má nezastupiteľnú úlohu vo výchovno – vzdelávacom procese detí. Účinne vplýva na formovanie mravných a estetických vlastností dieťaťa a pomáha mu poznávať svet, vzťahy medzi ľuďmi, vzťahy ľudí k prírode, práci, rozvíja u detí tvorivosť a fantáziu. Pri sledovaní bábkového predstavenia deti vnímajú viacerými zmyslami, zrakom i sluchom súčasne, čo u detského diváka pôsobí intenzívnejšie na emocionálne zážitky.  

            Takýmto zážitkom pre naše  deti a žiakov 1. stupňa ZŠ bolo aj divadelné predstavenie bábkohercov s marionetami, ktorí sa  predstavili rozprávkou „Pyšná princezná menom Dorotka“.

             Deťom sa rozprávka veľmi páčila, čo sa odzrkadlilo na ich spokojných tváričkách. 

             

            Iba bábkovým divadlom z väčšej časti vychovaný národ vedel si postaviť z vlastných prostriedkov Národné divadlo.“ (Zd. Nejedlý)

             

            PhDr. Adriana Ponyiczká, učiteľka MŠ

             

             

          • Ako Pipi hľadala "špunk"

          • Poznáte špunk? Nemusíte vedieť, čo to slovo znamená. Hlavne, ak viete, že ide o výmysel. Naša Pipilota Provízia Žalúzia Melissa Efraimová Dlhá Pančucha, má už viac ako 75 rokov a stále ostáva tým nezbedným dievčatkom s dobrým srdiečkom z Vily Vilôčky.

            Poďte s nami za ďalším dobrodružstvom, pretože Pipi prišla z južných morí až k nám do Makova.

            A nezabudnite! Žiaci v ZŠ s MŠ Makov sú ŠPUNK!!!

            Š- šikovní

            P – pracovití

            U- usilovní

            N – nezbední

            K - kamarátski

            Nech sa páči video : https://www.youtube.com/watch?v=GIjTnpdlLwE