• Divadelné predstavenie v MŠ.

          • Pri príležitosti blížiaceho sa sviatku „Medzinárodného dňa detí“ čakalo na deti v MŠ milé prekvapenie v podobe detského divadelného predstavenia

             

                                                „O myške, ktorá sa polepšila.“

             

            Divadelné predstavenie sa stalo pre deti zároveň aj sociálno – emocionálnym prostriedkom aktivizácie  a motivácie k rôznym činnostiam s konkrétnymi pozitívnymi prejavmi správania sa (priateľstvo, láska, vzájomná pomoc), ktorého obsah využijeme v ďalších výchovno – vzdelávacích aktivitách.

             

                                                                                      PhDr. Adriana Ponyiczká, učiteľka MŠ

          • SLÁVIK SLOVENSKA 2022

          • Slávici v škole opäť štebocú.

            S radosťou sme prijali správu, že po dvojročnom odmlčaní sa opäť organizuje ďalší ročník celoslovenskej speváckej súťaže v speve ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA 2022. Neželaná prestávka sa, samozrejme, prejavila aj na speváckom prejave našich „slávikov“. Raz darmo – hlasivky sú sval a ten treba neustále posilňovať a trénovať. Najlepšie sa to podarilo Kristínke Čičkovej (VI. A) – II. kategória a Petrovi Šurlákovi (VIII. A) – III. kategória, ktorí reprezentovali našu školu v okresnom kole, ktoré sa konalo 11. 5. v ZUŠ J. Potočára v Čadci.

            Obaja naši speváci interpretovali 2 piesne – jednu našu regionálnu a druhú (povinnú) zo spevníčka. Ich vystúpenie bolo veľmi pekné a Peter Šurlák vďaka svojmu „chlapskému“ prejavu získal veľmi pekné 2. miesto. (Podľa slov poroty mu prvenstvo uniklo len o vlások.)

            Obom spevákom ďakujeme za reprezentáciu a Petrovi k umiestneniu srdečne blahoželáme.

            Mgr. Janka Petrovičová

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín na pokračovanie

            Národné osvetové centrum vyhlásilo v tomto roku 68. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých Hviezdoslavov Kubín 2022.

            Ako sme informovali vo februári (obvod) a v marci (okres), naši žiaci úspešne obstáli v obvodnom i okresnom kole a Barborka Balážová zo VII. A vo veľmi silnej konkurencii napokon na odporúčanie okresnej poroty postúpila do krajského kola. V tejto súťaži nazvanej Vajanského Martin recitovala v role tínedžerky – rebelky kompozíciu básní od Daniela Heviera Keď zašibe dospelým a Dospelí do lavíc. Na pódiu podala veľmi pekný výkon a získala mnoho cenných recitátorských skúseností.

            Barborke blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy i obce Makov.

            Mgr. Janka Petrovičová

          • MŠ: Opäť výnimočný deň v našej MŠ.

          • Opäť výnimočný deň v našej MŠ.

            Veľké auto, kopec vody,

            húkačka a rýchle nohy.

            Hasič zvolá AKCIA!

            Schmatnem hydrant, hadicu

            a bežím na ulicu.

            Uhas oheň, zachráň mačku

            a zapni si vysielačku!

            Keď ja budem veľký raz,

            tak zachránim všetkých Vás.

            Pre nás zamestnankyne MŠ je každý deň výnimočný, ak odovzdávame rodičom deti zdravé, spokojné a šťastné.

            V rámci plnenia Školského vzdelávacieho programu deťom pripravujeme i akcie v spolupráci s inými inštitúciami v obci, o ktoré boli naše deti v čase pandémie ochudobnené.

            Deti sa živo zaujímali o prácu „hasičských hrdinov“. Zaujali ich veľké hasičské autá, vyskúšali si záchranárske prilby, pozreli si celú výbavu hasiča, vyskúšali ,ako sa hasí vodou z prúdnice, ako sa pracuje s vysielačkou, aké je to odniesť pacienta na nosidlách .

            Najväčšiu radosť im však urobila pena, na ktorú sa tešili a mohli sa v nej vyšantiť.

            Akcia mala zároveň preventívny charakter.

            Rozvíjala u detí poznatkový systém o vzniku požiaru, o tom ako mu predchádzať a ako sa zachovať , keď požiar vznikne.

            Na záver by sme chceli v mene našich detí a kolegýň poďakovať hasičom Petrovi Dočárovi, Lukášovi Jandovi , Filipovi Pavlíkovi a Andrejovi Babišovi za pekné a poučné dopoludnie, za odovzdanie poznatkov a príjemný prístup k deťom .

             

            Dominika Tkáčik Kubačková, učiteľka MŠ

          • Konkurovali sme najlepším

          • Atletický štvorboj

            CVČ Čadci usporiadalo pre žiakov 7. ročníka na novej tartanovej dráhe súťaž , ktorá sa skladala zo 4. disciplín: skok do diaľky, hod kriketovou loptičkou, beh na 60m, beh na 1000m. Z našej školy sa do súťaže  zapojilo 8 žiakov. Chlapci: Adam Murčo, Nikolas Masnica, Jakub Matis, Matúš Lieskovan.

            Dievčatá: Ema Planetová, Tamara Nemčeková, Lilien Dziaková, Sofia Adamcová.

            V konkurencii 50 žiakov sa medzi chlapcami  najlepšie umiestnil Adam Murčo – na 5. mieste. Ema Planetová v kategórii dievčat na 7 mieste. 

            Ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • Máme nové delfíniky

          • Žiaci štvrtého ročníka, tak ako každý rok, absolvovali od 25. 5. do 29. 5. 2022 plavecký výcvik.  Zúčastnilo sa ho 14 žiakov pod vedením Mgr. Stanislava Olšovského. Deti sa na vodu veľmi tešili. Tešili sa aj zdatní, ktorí sú už s vodou kamaráti, aj tí opatrnejší, ktorí sa s ňou skamarátili počas tohto plaveckého výcviku. Do bazéna skočili plavci aj neplavci. Špliechanie, splývanie, skoky, ponáranie, saltá a, samozrejme, plávanie, to všetko si deti vyskúšali počas piatich dní výcviku. Okrem spomínanej radosti v bazéne je účelom výcviku naučiť deti plávať, nebáť sa vody a zdokonaľovať sa v už naučených zručnostiach. V piatok na záver nastala hodina pravdy -  plavecká previerka a za odmenu mokré vysvedčenie. To si zaslúžil každý. Niektorí plavci, naše najzdatnejšie delfíny,  preplávali aj 100 m.

          • Exkurzia žiakov 8. a 9. ročníka do Serede, Smoleníc, jaskyne Driny a Trnavy

          • Hurá za poznaním – exkurzia do Trnavského kraja

             

            V predvečer 6. mája 2022 bolo v našich rodinách (žiakov ôsmeho a deviateho ročníka) trošku rušnejšie ako inokedy. Smažili sme rezne, chystali chlebíčky, pitie, cukríky, teplejšie mikiny ... čo keby?  V piatok ráno sme si privstali a o 7:00 sme už nasadali do autobusu a hurá do sveta!

            Po veselej dvojhodinovej ceste sme zaparkovali pred Múzeom holokaustu v Seredi.  Tu sme si prezreli vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených exponátov bol dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

            Smutne naladení sme sa vybrali na Smolenický zámok. Jeho prehliadka nám zlepšila náladu. Zámok aj jeho zariadenie – krásne zrkadlá, nábytok, dobové detské kočíky a obrazy - sa nám páčili, rovnako ako krásny výhľad z veže na okolitú prírodu.  

            Potom nás čakala jaskyňa Driny zdobená bohatou sintrovou výplňou, pre ktorú sú typické záclony so zúbkovitým lemovaním. Páčili sa nám najmä špeciálne vzory na stenách a na pagodovitých stalagmitoch,  ktoré vznikajú za pomoci vody.

            Trochu unavení sme napokon absolvovali prehliadku historického centra Trnavy. Niektorí vyšli na Mestskú vežu v Trnave, ktorá je jednou z najdôležitejších renesančných pamiatok mesta a celkovú výšku 57 metrov. Vyhliadková ochodza je vo výške asi 29 metrov. Pár dievčat sa vybralo do Baziliky sv. Mikuláša, ktorá je farským kostolom i centrom nábožensko-kultúrneho diania v meste.  Videli sme aj krásnu budovu, kde študovala hudobnú výchovu naša triedna.

            Počas krátkeho osobného voľna sme sa najedli, pochutili na zmrzlinke, niečo nakúpili a príjemne ustatí sme nasadli do autobusu a pobrali sa domov s vidinou sprchy a voňavých perín.

            Ďakujeme, bolo to SUPER! 

            Žiaci IX. A VIII. A

          • Deň matiek

          • Naše deti svojim mamičkám i babičkám

            V rámci dlhoročnej peknej tradície sa v 2. májovú nedeľu uskutočnila v dome kultúry slávnosť pri príležitosti Dňa matiek. V kultúrnom programe účinkovali i šikovní žiaci zo ZŠ s MŠ Makov. FS Makovníček predviedol hravú jarnú choreografiu poskladanú z piesní, riekaniek a tančekov. Uja Jožka Šimka zastúpil a o hudobný sprievod sa postaral pohotový akordeonista  Denis Nevidzan. Mamičkám a babičkám sa predstavila aj naša najúspešnejšia recitátorka Barborka Balážová a talentovaní recitátori Jerguš Dikoš a Matúš Matejný. Do programu prispela svojou prozaickou tvorbou  i (možno budúca spisovateľka) Barborka Dienešová. Sestry Laurka a Tánička Michnicové (žiačky našej školy a členky Mažoretkového klubu Bella z Vysokej nad Kysucou) predviedli skvelé energické vystúpenie. Hosťami programu boli speváčky sestry Bacmaňákové.

            Na záver sa mamičkám prihovoril starosta obce Martin Pavlík a poprial im všetko najlepšie, zdravie, radosť v rodine a lásku ich najbližších.  Po programe čakalo oslávenkyne vo vestibule DK malé občerstvenie a hudobné vystúpenie dobre naladeného Denisa Nevidzana. 

            Vedúce FS Makovníček Mgr. Janka Petrovičová, Mgr. Anna Mrkovová

             

          • Oznam MŠ

          • Oznam

            Zástupkyňa ZŠ s MŠ pre MŠ oznamuje rodičom, že dňa 20. mája 2022 sa budú deti MŠ fotografovať na tablo a po jednotlivých triedach.

            Preto žiada rodičov, aby doviedli v tento deň svoje dieťa do MŠ v čo najväčšom počte.

            Ďakujeme za pochopenie

          • MŠ: Oznam

          • Zástupkyňa ZŠ s MŠ oznamuje,

            že zajtra -  6. mája 2022

            sa nebude konať

            oslava Dňa matiek v MŠ,  pre veľkú chorobnosť detí.

             

            Ďakujeme za porozumenie.

            Zuzana Kubačková, zástupkyňa MŠ

             

          • Vyhodnotenie ENVIRO aktivity: Fotografická súťaž – vtáky pri kŕmidlách

          • Takmer každý z nás má doma kŕmidlo pre vtáky a v zimnom období ich prikrmuje. Základná škola vyhlásila súťaž o naj fotografiu vtákov pri kŕmidlách. A tak naši žiaci nie len prikrmovali vtáky, ale aj striehli na ten naj fotozáber.

            Z veľkého množstva fotografii sme s pánom učiteľom Jozefom Virdzekom vybrali tých naj 15 záberov.  Hlasovali žiaci základnej školy, kde každý žiak vybral tie tri naj zábery.

            Na 4.  mieste sa umiestnili zábery od žiakov: z 1. A triedy - Sarvaš J., Šusteková J., Umrianová S., z 2. A triedy -  Matis M., Štvrtka F., z 3. A tiedy -  Hrtús J., Kormanec J., Štvrtková B., Šustek F., zo 4. A triedy – Lisková Z., Rekšák L., z 5. A triedy – Stoláriková A.

            Medzi najlepšie zábery s najvyšším počtom hlasov patrili: 3. miesto – Planetová Ema 7. A, 2. miesto – Štvrtka Matias 1. A a 1. miesto – Oravcová Bronislava 8. A trieda.

            Všetci výhercovia boli odmenení cenami, ktoré venovala základná škola. Poďakovanie patrí pani riaditeľke, pani učiteľke Bezákovej za pomoc pri hlasovaní a pánovi učiteľovi Virdzekovi za výber fotografii. Naj fotografie si môžete pozrieť aj vo fotogalérií.

            Mgr. Varechová Alžbeta  

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Matematická olympiáda je predmetová súťaž pre žiakov základných a stredných škôl v riešení rôznych matematických úloh.

            Po úspešnom absolvovaní školského kola postúpila Kristínka Čičková zo šiesteho ročníka, Dávid Kmínek a Samuel Dybala z ôsmeho ročníka našej školy do okresného kola Matematickej olympiády, ktoré sa konalo dňa 12. 4. 2022 v CVČ Čadca.

            Ich úlohou bolo vyriešiť v dvojhodinovom  limite tri príklady zamerané na schopnosť logického úsudku a zapísať okrem výsledku podrobné zdôvodnenie myšlienkového postupu. Náročnosť tejto súťaže je veľmi vysoká, o čom svedčí aj to, že v celom okrese Čadca zo zúčastnených 17 ôsmakov ani jeden nezískal potrebný počet bodov na titul úspešného riešiteľa. Naši dvaja reprezentanti sa zaradili medzi trinástich žiakov, ktorí získali najviac bodov. Šiestačka Kristínka sa tiež pekne popasovala s problémovými príkladmi a získala pekné 8. miesto v okrese.
            Naši traja riešitelia dokázali svoje matematické schopnosti uplatniť v náročných príkladoch a verím, že sa k nim pridajú ďalší spolužiaci aby logické myslenie využili v matematických súťažiach v budúcom školskom roku.

            Mgr. Daniela Helienková, vyučujúca matematiky

          • Stavanie mája

          • Máj, máj, máj, šnorky zapletaj...

            ... ku bielej si modrú daj a červenú na okraj, máj, máj, máj.

             

            Stavanie mája v našej obci Makov je krásnou ľudovou tradíciou pod záštitou Miestnej organizácie Matice slovenskej, rodiny Gašparíkovej, Obecného úradu a ostatných zložiek obce. Na túto udalosť bol pozvaný i náš FS Makovníček. A tak 29. apríla 2022 deti zo súboru nielenže bielymi, modrými a červenými stužkami ozdobili máj, ale si i veselo zaspievali. Do rytmu im vyhrával pán Jožko Šimek. A tí najmladší sa od radosti i rozkrútili. Kiežby aj nie, veď po prvý krát priviazali stužku na máj a potom sa už len zvedavo pozerali, ako sa taký máj stavia. Veľmi sa im podujatie páčilo a to dáva prísľub, že táto ľudová tradícia sa v obci zachová aj naďalej.

            Vedúce súboru