• Svetový deň duševného zdravia

          • Svetový deň duševného zdravia je vyhlásený 10. októbra. Často - krát akosi podvedome na to duševné zdravie zabúdame. Pritom duševné zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. Niekedy stačí jednoduchá otázka „Ako sa máš?“, aby sme prejavili záujem o ľudí okolo nás, a tak zistili či  je všetko v poriadku.Tak ako minulý rok, aj tento rok, sme zisťovali v akej nálade chodia naši žiaci do školy. Aktivitu sme urobili na začiatku a na konci týždňa, aby sme porovnali či má vidina víkendu na žiakov, ale aj zamestnancov školy nejaký vplyv. Do pripravenej krabičky hádzali žlté, modré a červené lego kocky, podľa toho ako sa ráno cítili. Po sčítaní nám vyšlo, že na začiatku týždňa malo 87 žiakov dobrú náladu a v piatok 92 žiakov. Veľký rozdiel teda nebol. Oproti predošlému roku sa ale počet pozitívne naladených žiakov zvýšil z počtu 68. Veríme, že žiaci budú aj naďalej chodiť do školy pozitívne naladení a s dobrým pocitom.

             

            Koordinátorky: Mgr. Vlasta Mročková, Mgr. Andrea Odrobiňáková

          • Pamiatka zosnulých

          • Počas týchto dní je zvykom navštevovať cintoríny a hroby blízkych, ktoré sú vyzdobené vencami, kvetmi, horia na nich sviece.

            Zámerne sme tento týždeň naplánovali vo VVČ 5-6 ročných detí vyjadrovať svoje pocity, emócie, medzi ktoré patrí i smútok.

            Formou rozhovoru,  prezeraním kroniky, fotografií, príbehov  sme deťom priblížili, pani učiteľky, tety kuchárky a upratovačky, ktoré už nie sú medzi nami.

            Výberom správnych slov vo vhodnom prostredí sme si na ne zaspomínali a vekuprimeranýmspôsobom s využitím množstva vedomostí, informácií a študijného materiálu sme sa snažili deťom priblížiť a možno na elementárnej úrovni pochopiť niektoré pojmy súvisiace so smrťou.

            Smrť je bežnou témou v rozprávkach , v knihách či v televízii, avšak zažiť smútok na vlastnej koži je pre deti iný a často mätúci proces, aj keď si ju uvedomujú, nerozumejú jej.

            Nie je dobré chrániť deti pred skutočnosťou a netreba na ich otázky odpovedať veľmi kvetnato.

            Stručné a vecné informácie deťom úplne stačia,no v tomto procese sa budú rozvíjať a rásť hlavne v rodine.

            Po rokoch si možno nebudú pamätať, čo presne sme im povedali, ale budú si pamätať, prečo sa zapaľujú na cintoríne sviečky, prečo spomíname na tých, ktorí tu už nie sú a mali sme ich veľmi radi.

            Pre nás je však dôležité v každej chvíli, v každej činnosti, presvedčiť deti, že ony žijú v bezpečí a že sú milované.

             

                    Zuzana Kubačková, zástupkyňa ZŠ s MŠ pre MŠ

          • Detí MŠ v ZpS

          • Celé dejiny ľudstva bola staroba obdobím múdrosti a odovzdávania pokladu životnej skúsenosti a odvahy mladým ľuďom.

            No bolo aj obdobie, v ktorom deti strácali bližší kontakt  so staršou generáciou.

            Staroba, smrť a slabosť sa akosi vytrácala na okraj spoločnosti.

            Našťastie u nás v Makove tomu tak nie je.

            Vybudovaním Zariadenia pre seniorov v našej obci, má naša materská škola s týmto zariadením už od roku 2005 pravidelnú a úspešnú spoluprácu nielen v mesiaci október.

            Dokonca aj v čase „coronového“ obdobia sme prichádzali  pred ZpS  a z okien nás mohli seniori pozorovať  pri rôznych hrách a činnostiach.

            Vo výchovno - vzdelávacej činnosti sa nám potvrdilo, že vekuprimeraným  priblížením etáp života si obojstranne,  s radostnou iskrou v očiach,  prinášame energiu, podporu,  s chuťou navzájom komunikovať a obohacovať sa.

            Obohacovať sa emocionálne, rozvíjajúc  si niektoré zručnosti s akceptovaním zdravotných postihnutí , pričom  naše deti  učíme vnímať starobu ako prirodzenú súčasť života, no najmä im dávame základy, aby sa k starším správali s úctou.

             

                                                                                                      Zuzana Kubačková, zástupkyňa MŠ

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU 2022

          • Naši chlapci sa zúčastnili turnaja v malom futbale, ktorý sa konal v Turzovke. Zmerali si sily s ďalšími deviatimi školami a napokon obsadili pekné 3. miesto. Chlapcom gratulujeme k úspešnej reprezentácii školy.

          • Oznam školská jedáleň

          • Dobrý deň,

            keďže na plenárnom rodičovskom združení bola otázka ohľadom ceny stravy vo výdajnej školskej jedálni, prikladám tabuľku cien jedál pre jednotlivé kategórie stravníkov:​​​

            Každý mesiac je iný počet dní a podľa toho je vyrátaná strava na každý mesiac. Keď si náhodou rodič odhlási dieťa zo stravy a platbu odoslal pred odhlásením, preplatok sa priradí do ďalšieho mesiaca. Deti v hmotnej núdzi a deti, ktorých rodičia nepoberajú daňový bonus majú nárok na dotáciu na stravu v hodnote 1,30 € na 1 obed. Ďakujem. V prípade nejakých nezrovnalostí má prosím kontaktujte. Olšovská 0948 884 300 

          • Triedime odpad

          • V našej  materskej škole využívame rôzne edukačné aktivity, ktoré sú zamerané na ochranu životného prostredia, triedenie odpadu a zber odpadkov, čím vytvárame vhodné podmienky pre zážitkové učenie. Vzbudzujeme u detí záujem o prírodu a jej ochranu. Aplikáciou týchto aktivít v edukačnom procese pôsobíme najmä na vôľovo – aktívnu stránku osobnosti dieťaťa. Deti na základe vlastnej aktivity si uvedomujú a chápu význam prírody pre život človeka.          

            Environmentálnou výchovou u detí rozvíjame osobnosť dieťaťa tak, aby na elementárnej úrovni hodnotili a chápali vzťahy medzi životným prostredím a človekom, chápali potrebu jeho ochrany a zároveň získalo pozitívne postoje k tvorbe a ochrane životného prostredia. To ako bude vyzerať príroda, naša Zem v budúcnosti záleží nielen od nás dospelých, ale aj od našich detí.

                                                         PhDr. Adriana Ponyiczká, učiteľka MŠ

          • Plenárne rodičovské združenie

          • Dobrý deň milí rodičia,

            pozývame Vás dnes na netradičné plenárne združenie, súčasťou ktorého bude i milé prekvapenie pre všetkých zúčastnených rodičov.

            14:30 sa môžete stretnúť s triednymi učiteľmi vašich detí v kmeňových triedach a o 15:00 v areáli školy pri chutnom guláši.

          • Európsky deň jazykov

          • Rada  Európy  v roku 2001 vyhlásila 26. september  za Európsky deň jazykov. Aj v našej škole si ho každý rok pripomíname rôznymi aktivitami. V tomto šk. roku sa niektoré žiačky siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka zapojili do súťaže, kde vytvárali módny doplnok či plagát na tému „Priateľstvo“. Žiaci si v školskom rozhlase vypočuli zaujímavosti o niektorých európskych jazykoch, ktoré spracoval A. Bomjak zo 7. A. Každý ročník sa naučil pozdrav Ahoj! v cudzom jazyku a počas dňa sa ním deti medzi sebou zdravili. Niektorí zvládli aj pozdrav Dobré ráno! a Dobrý deň!. Žiaci druhého stupňa naučili spolužiakov z prvého stupňa ďalšie pozdravy po poľsky, fínsky a španielsky. Nakoniec siedmačky spojili spev s troškou pohybu a naučili mladších žiakov známu pieseň Hlava, ramená, kolená, palce v anglickom jazyku.
            V tento deň sme si pripomenuli, že hoci sú na svete rozličné jazyky a kultúry, predsa nás niečo spája. Pozdrav je prvé slovo, ktoré sa človek naučí v cudzom jazyku a prvé slovo, ktoré použije pri stretnutí s iným človekom.

            Každý deň pridajme k pozdravu aj úsmev a môžeme urobiť niekomu deň krajší.

            Koordinátorky: Mgr. Andrea Odrobiňáková, Mgr. Andrea Zuzčáková

             

          • Hľadanie strateného pokladu

          • Športový klub ,, Gymnastika Kelčov ″ v spolupráci s MŠ Makov usporiadali v nedeľu dňa 2.10.2022 akciu pre deti vo veku od 4-8 rokov: ,, Hľadanie pokladu ″. Pre deti bolo pripravených 10 stanovísk , v ktorých si mohli vyskúšať svoje pohybové a tvorivé zručnosti. Na každom stanovisku po úspešne zvládnutej úlohe dostali deti písmenká , z ktorých na konci museli zložiť tajné heslo na získanie pokladu . Akciu spríjemňovalo pekné počasie , rozprávkové bytosti a veselá hudba. Sme veľmi rady, že sme pomohli zorganizovať aj pre deti našej MŠ nedeľné popoludnie plné dobrodružstiev a hier .

            Učiteľky MŠ : Michaela Pavlíková

                                     Dominika Tkáčik Kubačková