• MŠ: Slávnostná akadémia v Dome kultúry.

          • Slávnostná akadémia v Dome kultúry.

            V čase pandémie nám nariadenia nedovoľovali zrealizovať akúkoľvek spoločnú slávnostnú chvíľu.

            No konečne sa nám to podarilo dňa 24. júna 2022.

            V Dome kultúry, v ktorom boli väčšina detí prvýkrát, sme  potešili všetky mamičky, ockov, starých rodičov svojím programom, ktorý si s láskou  pripravili a svojím vystúpením sme dokázali, že sú pre deti jedineční a nenahraditeľní.

            Taktiež sme sa rozlúčili i s predškolákmi, ktorí sa do základnej školy už veľmi tešia a odovzdali sme ich do základnej školy budúcej pani učiteľke Anne Mrkvovej.

            V slávnostnom príhovore poďakovala pani zástupkyňa MŠ Zuzana Kubačková za spoluprácu  starostovi obce Martinovi Pavlíkovi, vedeniu školy, pani riaditeľke Elene Rusňákovej, pani zástupkyni ZŠ Márii Bajcárovej  za vydarené spoločné akcie.

            Taktiež poďakovala za spoluprácu pani knihovníčke Helene Pajerovej za zrealizovanie niekoľkých spoločných aktivít v rámci projektu Teta Rozprávkarka v MŠ.

            V neposlednom rade poďakovala i rodičom.

             Poďakovala im za vzájomné stretnutia, rozhovory, za spoločné chvíle v materskej škole, za spoločnú výchovu detí, na ktorej sa podieľa rodina, škola, dedina i spoločnosť.

            A čo dodať na záver?

            Všetkým budúcim prváčikom, ale aj všetkým prítomným udelil Božie požehnanie dôstojný pán farár Marek Kotlárik, aby sa nám všetkým darilo a žili sme navzájom v pokoji a porozumení.

             

            Mgr. Labanová Lenka, uč. MŠ

          • Tradičný pochod ku prameňu rieky Kysuca

          • Milí rodičia a milí žiaci,

            ďakujeme neinvestisčnému fondu “Makové zrnká”, ZŠ s MŠ Makov i Obci Makov, ktorí pre nás zorganizovali 24.6.2022 tradičný večerný pochod ku prameňu rieky Kysuca.

            Na Lemešnej sa nás stretlo okolo šesťdesiat. Všetci sme sa spolu nadšene vybrali ku prameňu. Celý podvečer bol príjemným ukončením predposledného týždňa školského roku. 

            Ďakujeme všetkým zúčastneným za vynikajúcu atmosféru a Makovým zrnkám za občerstvenie, ktoré pre nás v Motoreste Brest pripravili.

            Ďakujeme za vysokú účasť a tešíme sa o rok :)

             

             

          • Prvý letný deň v MŠ.

          • Prvý letný deň v MŠ.

             

            Konečne k nám prišlo leto!

            Čo nám nesie?

            Náruč  kvetov.

            Obilie aj poľné maky,

            modré nebo, lienky, vtáky.

            Rôzne hry a zábavu,

            prázdniny  a zmrzlinu.

            Leto, leto, letíčko,

            nech nám svieti slniečko.

            Nech žijeme v mieri

            a máme všetci pevné zdravíčko!

          • Koncoročný výlet žiakov 8. ročníka

          • V piatok 17.6.2022 sa žiaci 8.A spolu s niektorými spolužiakmi zo 7. a 9. ročníka zúčastnili koncoročného výletu. Hneď ráno sa podujali na zdolanie Kľaku. Hoci deň predtým pršalo a teren bol miestami naozaj dosť premočený, výstup sa im nakoniec podaril. A aj keď neboli výhľadu najlepšie, všetci boli radi, že sa im vystúpať do nadmorskej výšky 1352 m.n.m. podarilo. Druhou časťou výletu bola návšteva Hornonitrianskeho banského skanzenu, kde spolu so sprievodcom sfárali do bane Cígeľ. Po viac ako 2 km jazde baníckym vlakom sa dostali do fascinujúceho sveta podzemia. Tu im bolo pútavou formou vysvetlené to, ako "obyčajne neobyčajný" život baníka vyzeral. Sprievodca, ktorý nás sprevádzal bol skuočný baník s viac ako 30-ročnými skúsenosťami a tak jeho výklad stál naozaj za to a všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že návšteva skutočnej bane, kam sa len tak hocikto nepozrie, naozaj stála za to. Veď posúďte sami.

          • Školský výlet žiakov 3., 4. a 5. ročníka

          • Ani sme nezmokli, ani nám nebolo príliš horúco...

            I takto by sme mohli charakterizovať počasie, ktoré sprevádzalo našich tretiakov, štvrtákov a piatakov dňa 9. júna 2022 na spoločnom koncoročnom školskom výlete. Žiaci sa na výlet veľmi tešili. Plní nadšenia a očakávania nastúpili do pekného autobusu. STREČNO-RADOĽA-KRÁSNO NAD KYSUCOU. Cesta za poznávaním nášho Žilinského  kraja s pochúťkami od mamy bola príjemná a ubehla veľmi rýchlo.

            Prvou zastávkou bola prehliadka rekonštruovanej zrúcaniny stredovekého hradu Strečno, ktorý sa týči na vysokom brale nad riekou Váh. Prehliadka hradu sa deťom veľmi páčila vďaka zaujímavému a veku primeranému výkladu príjemného pána lektora. Žiaci boli oboznámení s históriou hradu a so životom pánov, ktorí na hrade v tom čase žili. Prezreli si nádvoria i hradné studne. S rešpektom sa z výšky pozerali na súčasný svet v podhradí. Po prehliadke hradu nasledoval oddych, relaxácia na detskom ihrisku a občerstvenie v Stredovekej Dedine, ktorá sa nachádza v blízkosti hradu.

             Až potom mohla cesta výletu pokračovať do kaštieľa v Radoli, ktorý je pre Kysuce významnou stavbou. Tento kaštieľ je nielen zachovaná renesančná pamiatka, ale i jediné zachované šľachtické sídlo.  Našim výletníkom milé pani lektorky ponúkli  bohatý program. Prehliadku, výstavy, tvorivé dielne. Deti si so záujmom prezerali nádherné mušle, korálové útesy, kraby, ježovky, perlorodky, hlavonožce, ježovky... a celú výstavu Záhadný svet mušlí. K prehliadke výstavy porcelánu Krehká krása mali pripravené tvorivé dielne. Deti sa najskôr dozvedeli, čo sa jedlo v minulosti na hostinách v tomto kaštieli. Nechýbali bobrie chvosty, medvedie tlapy, či veveričky varené v hovädzej polievke. Potom niektorí pripravovali prestieranie k slávnostnému  obedu. Napokon sa zahrali na návrhárov porcelánovej továrne a vymysleli si vzor na svoj vlastný tanier. Poslednou zastávkou výletu bolo Krásno nad Kysucou. Vo Vlastivednom múzeu detí čakala expozícia KYSUCKÁ ODYSEA: Od pravekých ľudí po astronautov, v ktorej sú prezentované dejiny Kysúc od najstarších lovcov mamutov cez vek Juraja Turzu až po storočie kozmických letov. Hovorí sa, že nakoniec to najlepšie. A tak to bolo i na našom výlete. Kysucká odysea tak zaujala niektorých našich žiakov, že sa im od obrovského mamuta, od astronauta, od modelu železnice ani nechcelo odísť. Lenže čas bol neúprosný a tak žiaci opäť nastúpili do pekného autobusu s príjemným pánom šoférom, ktorý ich bezpečne dopravil domov. Pochúťky z domu sa im síce minuli, ale zato sa tešili z nakúpených suvenírov.  Veď to všetko k peknému výletu patrí.

            Triedne učiteľky III.A, IV.A, V.A; Mgr. Anna Mrkvová, Mgr. Andrea Zuzčáková, Mgr. Júlia Kubincová,  Bc. Monika Sarvašová

          • MŠ : Poďakovanie.

          • POĎAKOVANIE!

            V mene našich detí MŠ sa chceme poďakovať kolegom  a žiakom ZŠ  za príjemne a opäť výnimočne  strávené dopoludnie, ktoré organizovali 13. júna 2022.

            Prax nám potvrdila, že spolupráca medzi oboma školami je efektívna a prínosná, čomu predchádza veľmi dobrá spolupráca vedenia oboch škôl pri splnení rôznych cieľov

            vo výchovno - vzdelávacom procese, obohacujúc  edukačný proces v našej materskej škole.

            Ďakujeme.

                                                                                                        Michaela Pavlíková,  učiteľka MŠ

          • Deň detí 2022

          • Dňa 13.6.2022 sa v areáli našej školy konal deň detí. Žiaci z 2. stupňa si pod vedením svojich triednych pripravili pre žiakov z 1. stupňa zaujímavý program. Pre žiakov z 1. stupňa to bol zároveň karneval v ktorom súťažili o to, kto bude mať najkrajšiu masku. O 11. hod. prišli žiakov potešiť šermiari. To, ako sa tento deň vydaril si môžete pozrieť na priložených fotografiách. 

          • Výlet 7.A do Starej Ľubovne

          • Streda 8. a štvrtok 9. júna boli dlhoočakávanými dňami pre žiakov 7.A. Tí sa totiž vybrali na koncoročný výlet do Starej Ľubovne, kde na nich čakalo ubytovanie v stredovekom vojenskom tábore. Okrem neho navštívili aj Dom mešťana, skanzen a samozrejme nevynechali ani Ľubovniansky hrad.

            Videli tiež vystúpenie šermiarov a sami si vyskúšali niektoré disciplíny viac či menej typické pre obdobie stredoveku – niektorí strieľali z kuše, iní jazdili na koni, príp. si zahrali stredoveký „tenis“. Všetkým žiakom sa výlet páčil a boli radi, že sa ho zúčastnili.

          • Výlet žiakov IX.A do Prahy

          • V dňoch 1. – 3.6.2022 sa naši deviataci zúčastnili koncoročného výletu do Prahy. Počas týchto dní navštívili množstvo viac, či menej známych turistických lokalít a snažili sa načerpať „genius loci“ tohto nádherného mesta. Samozrejme, každému sa páčilo niečo iné. Niekoho priťahovali historické pamiatky, iní sa viac tešili na nočné mesto. A tak na konci výletu, ktorý ušiel veľmi rýchlo, sa mnohí zhodli na tom, že do stovežatej Prahy sa určite ešte niekedy vrátia. Ak chcete vidieť ako to na tomto výlete vyzeralo, pozrite si fotografie, ktoré sme si z Prahy priniesli.

          • ZÁPIS DO SZUŠ - Súkromná základná umelecká škola Svrčinovec

          • ZÁPIS DO SZUŠ

            Súkromná základná umelecká škola Svrčinovec, elok. pracovisko Makov oznamuje, že sa bude konať zápis nových žiakov do hudobného a výtvarného odboru na šk. rok 2022/2023.

            Viac info na plagáte.

            Tešíme sa na Vás

             

            S  pozdravom a úctou

            Mgr. Katarína Ježíková Lučanová, Dis.art

          • Skoro dokonalý svet.

          • Rozhodli sme sa, že na koncoročný výlet pôjdeme do ZOO v Zlíne a do Vodného sveta vo Veľkých Karloviciach. Cesta bola dlhá ale zábavná. O hodinu a pol sme konečne dorazili do ZOO. Hneď pri vstupe bolo prostredie veľmi pekné. Boli sme vo veľkom skleníku v ktorom bolo množstvo krásnych zvieratiek, no najväčší frajer bol Leňochod. Potom sme sa zastavili na zmrzline a odtiaľ sme sa pomaly presúvali ďalej. Narazili sme na veľkú miestnosť, kde sme si mohli pohladkať Raje. Okrem nich tam boli aj pestrofarebné ryby. Okrem slonov, papagájov a opíc sme videli aj žirafy. Takmer všetci si ich fotili a natáčali. Každý bol očarený krásou prírody a zvieratiek. Ak by so, to mala zhodnotiť skoro dokonalý svet. Odrazu sme zbadali cestu v korunách stromov. Boli tam mosty, šmykľavky, ale aj lanovky. Neváhali sme ani sekundu. Keď sme sa vyšantili tak sme pokračovali v prehliadke zvierat. Videli sme aj leva. Najprv iba ležal, no o chvíľu sa náhle začal pomaly približovať smerom k nám. Keďže sme si ho všetci dôkladne prezreli, vybrali sme sa ďalej. Okrem cicavcov sa tam nachádzali aj plazy, ako napríklad hady a korytnačky. Zo ZOO, sme sa presunuli do autobusu a išli do Vodného sveta. Našli sme  parkovacie miesto, zobrali sme si potrebné veci, ako plavky a uteráky a vošli sme dovnútra. Každý dostal svoj náramok, pomocou ktorého sme odomykali a zamykali svoje skrinky. Prišli sme k bazénom a ako prvé išli takmer všetci na tobogan. Niektorí súťažili o to, kto bude mať najkratší čas. Okrem toho, boli v bazéne preliezky a vedľa bezénu bola vírivka. Keď zaznela veta že odchádzame, boli sme z toho smutní. Z výletu sme si odniesli mnoho zážitkov a poznatkov. Určite naň nikto nezabudne. Lucka Bugalová

          • Medzinárodný deň detí v MŠ.

          • Medzinárodný deň detí v MŠ.

            Stalo sa tradíciou, že prvý júnový deň je venovaný našim najmenším.

            Je to deň, keď sa viac venujeme detskému svetu, viac vnímame ich emócie i pocity.

            Deti sú kvety zeme, žijú prítomným okamihom, sú tu a teraz, užívajú si každú sekundu bytia.

             Kde sú deti, je radosť.

            Z príležitosti osláv MDD sme pre naše deti v MŠ pripravili zaujímavé aktivity.

            I my, pedagogickí zamestnanci, sme sa spoločne k nim pripojili  a zúčastnili všetkých súťaží, hier a prekvapení.

            A o to sa snažíme nielen v tento deň,  ale aj v dňoch  obyčajných, ktoré sú ako štvorčeky  čokolády, zdanlivo rovnaké, ale každý má inú intenzitu a bohatstvo neobyčajných chvíľ  a  vecí.

            Veď  je to naša práca, poslanie i povinnosť!

             

                                                                                                           

                                                                                                              Mgr. Lenka Labanová, uč. MŠ

          • Workshop C2 k projektu Erasmus+ - "Po stopách našich predkov"

          • Druhý workshop projektu Erasmus+, nazvaný C2-Po stopách našich predkov sa realizoval v dňoch 16. - 27.5.2022, teda počas 12 kalendárnych dní na území Českej republiky.

            Jeho aktivity boli zameraná na hľadanie stôp našich predkov a výtvarné spracovanie. 

            Obidve zúčastnené strany si z tohto workshopu odnášajú množstvo zážitkov, inšpirácií, poznatkov a zručností, z ktorých môžu čerpať nielen na ďalších workshopoch, ale aj v škole a v neposlednom rade aj v ostatnom živote.

            Viac informácií na stránke : 

            https://sites.google.com/view/zsmakov-zshutisko-solanec/workshop-%C4%8D-2-po-stop%C3%A1ch-na%C5%A1ich-predkov

            Mgr. Jozef Virdzek, Mgr. Mária Bajcárová

             

          • FS Makovníček v Čadci

          • Tentokrát bez krojov, bez opakovania choreografií, len so sladkosťami od mamy, s úsmevom na perách a s radosťou v očkách sa 23. mája 2022 členovia FS Makovníček vybrali na výlet do Kysuckej knižnici v Čadci. Bola to odmena CVČ za reprezentáciu školy, obce a regiónu Kysúc. Veľmi sa tešili na cestovanie vlakom a na všetko, čo ich v meste čaká.

            V Kysuckej knižnici ich privítali milé pani knihovníčky, ktoré pripravili senzačný program. Deti priviedli do zasadacej miestnosti, ktorá bola vyhradená len pre ne. Tam im pripravili  prezentáciu o výrobe modrotlače, potom nasledovala prehliadka priestorov knižnice a kníh, odpočinok v rozprávkovom domčeku. Naši úspešní recitátori Jerguško a Matúško vo vhodnom okamihu svojim recitovaním milo prekvapili a potešili nielen nás, ale predovšetkým pani knihovníčky, od ktorých si vyslúžili obdiv a pochvalu. Nasledovala relaxácia a pohybové aktivity v letnej čitárni. A už boli pripravené tvorivé dielne. Deti si vytvárali svoj vlastný vzor na modrotlač. Počínali si perfektne. Samozrejme, že i so spevom, pretože naše deti zo súboru vedia, že v minulosti sa pri každej práci spievalo. No a keď spev doznel, tak nám pani knihovníčky pošepli, že mali zimomriavky, také boli nadšené. A nadšené boli i deti, pretože ich práce zasa vystavia v priestoroch knižnice. V závere bola deťom ešte premietnutá rozprávka. Nechýbalo obojstranné poďakovanie a rozlúčka.

            Deti odchádzali z knižnice plné nadšenia a dojmov a tešili sa na občerstvenie, ktoré ich čakalo na letnej terase. Tu si pochutnali na pizze a džúsikoch. Potom už nasledovala len spiatočná cesta domov a stretnutie s rodičmi, ktorým ďakujeme za ochotu a spoluprácu.

            Mgr. Anna Mrkvová, Mgr. Janka Petrovičová