• MŠ: Letná výchovno-vzdelávacia prázdninová činnosť v materskej škole.

          • Letná výchovno-vzdelávacia prázdninová činnosť v materskej škole.

            Od 1. júla do 29. júla 2022 sme realizovali výchovno- vzdelávaciu činnosť na základe predčasného  záujmu rodičov, ktorí museli pri dochádzke detí dodržiavať prísne kritériá MŠ.
            Počasie nám umožňovalo mnohé výchovno-vzdelávacie úlohy uskutočňovať mimo školy – ranné cvičenia a rôzne didaktické aktivity. 
            Týmto sme de facto predlžovali deťom pobyt vonku, čo však ani zďaleka neznamená voľné časové aktivity iba „ s dozorom“ učiteľky.
            Úlohy sme zameriavali hlavne na pohyb, prírodu, tvorivosť , správanie sa detí,  rešpektujúc špecifické podmienky - deti sú kumulované zo všetkých troch tried.
            Keďže dva týždne bol otvorený i ŠKD pri ZŠ, pani učiteľky MŠ  spolu s pani vychovávateľkami ZŠ zorganizovali s deťmi a žiakmi veľmi pekné spoločné dopoludnie.
            Dochádzka dieťaťa do materskej školy je podľa môjho názoru porovnateľná s dochádzkou dospelého do zamestnania.
            A každý pracujúci  má nárok na dovolenku na zotavenie, a preto som presvedčená, že aj každé dieťa by malo mať aspoň 2-3 týždne „dovolenku.“
            Milí rodičia!
            Tak si ju v mesiaci august, spoločne  s deťmi,  v zdraví  užívajte!
            Materská škola bude opäť v prevádzke dňa 5. septembra 2022.

                                                                              Zuzana Kubačková , zástupkyňa ZŠ s MŠ pre MŠ
             

          • ZŠ: Letný školský klub

          • Prvé dva prázdninové týždne sa mohli žiaci prvého stupňa zúčastniť letného školského klubu. Spoločne strávený čas mali žiaci vyplnený zaujímavým programom. Prekvapením pre žiakov bola spoločnosť bývalej pani vychovávateľky Štefkovej pri  výlete na pútnické miesto Živčáková.V druhom prázdninovom týždni boli žiaci ochutnať výbornú zmrzlinu v Bytči, kde si pozreli aj krásne okolie Bytčianskeho zámku. Žiaci tiež navštívili Jazdecký klub Makov. Veľká vďaka patrí Tatianke Holákovej, za pekné predstavenie koníkov a zaujímavé informácie o starostlivosti o kone.Posledný deň školského klubu mali žiaci možnosť upiecť si vlastné langoše, ktoré všetkym veľmi chutili.

            Bc. Monika Sarvašová, Alenka Sýkorová

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

          • Milí kolegovia, vážení rodičia a milí žiaci,

            Všetko má svoj čas a miesto.

            Všetko má svoj začiatok a koniec.

            O chvíľku pre vás rodičov i žiakov na nejaký čas utíchne pípanie prijatých správ z edupage. Určite vám budú chýbať :) no vedzte, že tie o vašich deťoch sú dôležitejšie ako tie, ktoré posielajú sociálne siete.

            Preto Vás teraz, cez tieto fotografie, pomyslene prenesieme a stanete sa i vy súčasťou našej slávnostnej akedémie pri príležitosti ukončenia školského roka 2021/2022.

            Chceli by sme vás veľmi poprosiť, aby ste si dávali počas prázdnin na seba pozor, aby ste chránili nielen seba ale aj vašich blízkych i kamarátov, s ktorými trávite svoj voľný čas. Dennodenne sa premávka na cestách zhoršuje, preto budte ohľaduplný, pozorný, dávajte všade na seba pozor: doma, na cestách, no i v okolitej prírode.

            Pre odchádzajúcich deviatakov tu máme ešte jeden odkaz, hoc krásne slová pani učiteľky triednej neviem zopakovať, no istotne budú vo vašich srdicach vpísané natrvalo :

            V živote sa máme pozerať piatimi smermi.

            Pred seba, aby sme vedeli, kam smerujeme.

            Dozadu, aby sme nezabudli odkiaľ pochádzame.

            Pod nohy, aby sme na nikoho nešliapali.

            Na jeden i na druhý bok, aby sme vedeli, kto nás podporuje v ťažkých časoch.

            A hore, aby sme mali na pamäti, že vždy existuje niekto, komu na nás záleží a chráni nás ....

             

            A my ostatní, sa na vás budeme tešiť už 1. septembra, kedy začína nový školský rok. No nástup do školy bude až 5. septembra  - v pondelok. Všetky dôležité informácie sa dozviete v auguste prostredníctvom edupage.

            Dvere našej školy sa pre niektorých z vás zatvorili na dva mesiace. Ale od 1.7. však naďalej funguje nielen školský klub ale i materská škola.

            PRAJEME VÁM KRÁSNE SLNEČNÉ PRÁZDNINY!

             

          • Hurá, sme tretí na Slovensku!

          • Celoslovenské kolo v odznaku všestranosti - nastal čas zabojovať a predviesť Slovensku čoho sú schopné deti z Makova. Dvojdňová previerka všetkých našich športových predpokladov nás dôkladne preverila. Prvý deň sme absolvovali plávanie na 50m voľným štýlom a po obede nás čakala prekážková dráha na vode. Večerná beseda so slovenskými olympionikmi nám dodala silu a motiváciu do ďalšieho dňa. Tam nás čakalo päť disciplín odznaku všestrannosti (ľah/sed za 30s., výdrž vo zvise, hod medicimbalom, skok z miesta, člnkový beh 10x5m). Ako posledný prebiehal vytrvalostný beh s prekážkami. Nasledovalo spočítavanie bodov a vyhodnotenie. V prekážkovej dráhe na vode a v disciplínach odznaku všestrannosti sme brali bronz. Vo vytrvalostnom behu striebro. Suma sumárum vo všetkých disciplínach v celkovom hodnotení 3. miesto na celoslovenskom kole v odznaku všestrannosti.  Skoro sme odpadli od radosti. Ďakujeme Vám, že ste nám držali prsty a my sme vás nesklamali.

          • Olympijský deň 2022: #OlympicDay #MoveForPeace

          • Slovenský olympijský a športový výbor opäť ako každý rok spustil projekt OLYMPIJSKÝ DEŇ. Na základe troch pilierov propagujúcich olympizmus, ktorými sú POHYB, VZDELÁVANIE a POZNÁVANIE sme opäť tradične zapojili aj my a v našej ZŠ sme  zorganizovali oslavy Olympijského dňa. 

            V tomto roku 2022 pridal Medzinárodný olympijský výbor k tradičným trom pilierom aj štvrtý „SPOLOČNE PRE LEPŠÍ SVET“. Ten má byť každý rok venovaný jednej téme. V roku 2022 je touto témou MIER. 

            Šport je súčasť života. Prináša zábavu, oddych, radosť i potešenie, keď človek dokáže prekonávať nielen súperov, ale sám seba. Šport je niekedy aj bolesť. Bojovať o víťazstvo je niečo fascinujúce, nielen pre športovca, pre jeho tím, ale aj pre diváka.

            Šport však v duchu olympijských ideálov má aj inú úlohu: má výchovný charakter a efekt, má slúžiť na výchovu detí, dospievajúcich, ale aj dospelých. Má vychovávať k odvahe, ako aj k rozvážnosti, k prekonávaniu prekážok – i prekážok každodenného života, k sebaovládaniu, duševnej rovnováhe i k zmyslu pre spravodlivosť - fair play.

            Fair play je oveľa viac, než len hra podľa pravidiel, je to snaha a vôľa byť čestný, slušný a statočný.

             

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakov za odvahu a prekonanie samých seba, pedagógom za vedenie jednotlivých disciplín, makovskému olympíjskemu výboru, predsedom za rozhodcov z radu učiteľov - trénerov i žiakov....

            Bol to opäť jeden skvelý deň v našej škole.

            Mgr. Stanislav Olšovský, člen olympijského výboru a hlavný rozhodca.

             

          • Poďakovanie Makovým zrnkám, n.f.

          • V tomto šk. roku sa žiaci 5. ročníka zúčastnili dvoch testovaní zo slovenského jazyka a matematiky-Kompara a celoslovenského testovania T5. Prvé testovanie-Komparo bolo dobrovoľné a spoplatnené. Účastnícky poplatok 6, 50 € na žiaka pre žiakov 5. ročníka uhradil neinvestičný fond Makové zrnká.

            Celková uhradená suma bola 84,50 eura.

            Ďakujeme. Mgr. Kubincová J., Mgr. Zuzčáková A., vyučujúce matematiky a slovenského jazyka

          • Návšteva divadelného predstavenia v Turzovke

          • Kto by už nepoznal večný príbeh Dona Quijota. Obrazne povedané, každý z nás aspoň raz v živote zažil nezmyselný boj s veternými mlynmi. Otázku je možné položiť aj inak: má  v dnešnej  dobe zmysel bojovať s veretnými mlynmi? Čo ak sa na veterné mlyny premenila celá inscenácia?

            Dňa 29. júna 2022 žiaci 7.A, 8.A a 9.A navštívili priestory Kultúrneho domu Rudolfa Jašíka v Turzovke. Predstavilo sa im Potulné dividlo J+T s predstavením DON KYCHOT, víťaz 54. Palárikovej Rakovej.

            Ďakujeme za kultúrny zážitok.

             

          • Návšteva pamätnej izby E.A. Cernana v obci Vysoká nad Kysucou

          •  

            Dňa 27.júna 2022 žiaci III.A navštívili pamätnú izbu E.A. Cernana, ktorá sa nachádza v budove Obecného úradu vo Vysokej nad Kysucou.

            Vďaka ústretovému prístupu a skvelému výkladu pána starostu obce Mgr. Antona Varechu si naši tretiaci obohatili a rozšírili vlastivednú tému „Významní rodáci obce“. Zážitkovou formou získali veľa informácií zo života amerického astronauta E. A. Cernana, ktorý sa hrdo hlásil ku koreňom svojich starých rodičov. Tí sa z Vysokej nad Kysucou veľmi dávno vysťahovali za prácou a lepším životom do Ameriky. E. A. Cernan počas svojho života 2-krát osobne navštívil ich rodnú obec Vysoká nad Kysucou, a to 2. októbra 1974 a 28. septembra 1994. Kým o prvej návšteve sa len šeptalo, tak o druhej už vedelo celé Slovensko i zahraničie. Bola to obrovská pocta pre takú malú kysuckú obec, ale za to veľká slávnosť. Pri tejto príležitosti na jeho počesť bola zriadená pamätná izba. Je zdobená dobovými fotografiami a dokumentmi z jeho života i s podpismi. A že práve tu sa nachádza i doteraz najkrajšia fotografia Zeme z vesmíru, tak to sme nevedeli. E. A. Cernan absolvoval tri lety do vesmíru a bol známy ako posledný človek, ktorý v rámci programu Apollo stál na povrchu Mesiaca. Žiaci si do rúk mohli chytiť pozostatky kozmickej lode Apollo 10, Apollo17, prezerali fotografie a na záver pred úradom si vyskúšali Slnečné hodiny a boli presné, teda na jednotku.

            Z obecného námestia sa žiaci vybrali pred budovu pošty, kde sa zastavili pri Pamätníku obetiam 1. svetovej vojny, z cesty videli covidový stĺp so sochou Božského Srdca Ježišovho vo farskej záhrade. Samozrejme, že v takej letnej horúčave im výborne padlo osvieženie vo fontánke s vodou. Ešte že bola vedľa autobusovej zastávky, z ktorej odcestovali autobusom opäť do školy.

             

            Mgr. Anna Mrkvová