• Memoriál Pavla Bilíka

          • Vyhodnotenie

             VYHODNOTENIE

             

            1. Kategória (2. – 3. ročník) 

            Chlapci

            1.Štvrtka, Dodek, Planeta  

            2. Štiak, Gašparík, Perďoch 

            3. Olšovský, Cigáň, Kubinec 

            Dievčatá

            1.Šusteková, Kubačková, Kubošná  

            2. Hrmová, Dostalová, Šmáriková 

             

            2.  Kategória (4. – 6. ročník) 

            Chlapci 

            1. Štvrtka, Matis, Dočár 

            2. Lukáč, Papaj, Burdej 

            3. Šustek, Bajcár, Chuděj 

            Dievčatá

            1. Michnicová, Cigáňová, Lisková 

            2. Pavlíková, Grochalová, Chudějová 

            3. Čupáková, Ovčíková, Ďurčanská 

             

            3. Kategória (7. – 9. Ročník) 

            Chlapci

            1. Murčo, Masnica, Lieskovan 

            2. Bombjak, Šporík, Ragula 

            3. Papajčík, Lukáč F., Lukáč L. 

            Dievčatá

            1. Válková, Adamcová, Planetová 

            2. Nemčeková, Čupáková, Štvrtková 

            3. Ďurčíková K., Šromková, Michnicová L. 

             

            Všetkým zúčastneným gratulujeme.

          • Makovníček: Mesiac úcty k starším

          • Dňa 26.10.2023 FS Makovníček potešil našich starších spoluobčanov so svojím prvým tohtoročným pásmom detských hier, prekáračiek a piesní. Snažili sme sa priblížiť im chvíle ich detstva a mladosti.

            Sme nesmierne vďační za potlesk na konci vystúpenia, ktoré bolo spontánnym prejavom detskej úprimnosti.

            Ďakujeme taktiež všetkým žiakom a rodičom za dôveru a priazeň, že aj tento školský rok sme mohli vytvoriť dve oddelenia FS Makovníček a že opäť môžeme zachovávať a dostať do povedomia naše kysucké zvyky, tradície a aktívne viesť deti k prežívaniu atmosféry slovenských ľudových tradícií a k uchovaniu pre budúce generácie.

            Vďaku si zaslúžia i naši skúsení harmonikári, pán Jozef Šimek, Jožko Hrtús a Jeremiáš Kormanec, ktorí nás  doprevádzali na heliónkach. 

            Deti sú naša budúcnosť a tie spievajúce, tancujúce a recitujúce sú aj veľké potešenie.

            Mgr. Anna Mrkvová, Mgr. Mária Bajcárová

          • Sviatok všetkých svätých sa blíži...

          • Sviatok všetkých svätých je každoročnou tradíciou nielen na Slovensku, ale aj v iných katolíckych krajinách. Takto sa spoločne aspoň raz do roka zídu rodiny pri tých, ktorí tu s nimi už nemôžu byť a zaspomínajú si na spoločne strávené chvíle.

            Vyrobiť si doma kyticu, dekoráciu alebo veniec zvládne každý. Navyše vlastnoručne vyrobený veniec má inú symboliku, ako ten kúpený. Nepotrebujete žiadne drahé dekoračné materiály, stačí prechádzka v lese, kde nájdete všetko, čo potrebujete. Usušené listy, gaštany, šišky, kvety...

            Ako to dať všetko dokopy nám prišli ukázať šikovné mamičky našich žiakov a pozrite, čo krásne sme spoločne vyrobili. V celej škole to poobede 24.10.2023 voňalo čečinou a ich výrobky sú ozaj prekrásne. Čo na to poviete?

            Ďakujeme p. Kataríne Stopkovej, pani Lucii Pavlíkovej a p. Tatiane Gašparíkovej za tieto netradičné tvorivé dielne, za všetok voňavý a prevažne ekologický materiál, za ich čas a ochotu.

            #EkologickeDušičky #Spomienky #Zelenédušičky #obecMakov #makov

            Mgr. Mária Bajcárová

          • Týždeň radosti v materskej škole

          • Šarkaniáda

              Chceme sa opäť poďakovať rodine Dočárovej,  za prípravu výborného pohostenia pre naše deti.

            Október- úcta k starším

            Záhrada plná vitamínov

            Naša MŠ sa zmenila na záhradu plnú vitamínov, v ktorej si deti v rôznych edukačných aktivitách uvedomovali dôležitosť konzumácie ovocia a zeleniny v rôznych podobách.

            Veď posúďte sami, akú veľkú radosť mali z tohto dňa a z vlastnej úrody vo vyvýšenom  záhone.

             

          • Svetový deň jablka

          • ​​​​​​Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Sladučkú chuť jabĺk sme si pripomenuli vďaka Medzinárodnému dňu "jablka". Tento deň každoročne pripadá na 21. októbra a potvrdzuje, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Jablone nájdeme azda v každej slovenskej záhrade a sú symbolom nášho ovocinárstva. Stromy hrali vždy veľmi dôležitú úlohu v živote našich predkov. Najmä ovocné stromy si v minulosti veľmi vážili a nikdy nevyrúbali strom, ktorý ešte dával plody. 

            Aj my v ZŠ s MŠ Makov sme si primenuli Deň pôvodných odrôd jabĺk. 

            A prečo práve Deň pôvodných odrôd? Prečítajte si tieto fakty:

            • Na svete je odhadom 10 000 – 16 000 odrôd jabloní
            • Na prelome 19. a 20. storočia sa na Slovensku pestovalo okolo 300 odrôd jabĺk
            • Dnes sa v sadoch pestuje prevažne 8-10 odrôd

            A aký je význam starých odrôd?

            • Majú viaceré, zatiaľ nepreskúmané vlastnosti, ktoré môžu byť užitočné pri šľachtení nových odrôd (odolnejších voči mrazu, chorobám suchu, či iným zmeneným podmienkam).
            • Zánikom starých odrôd prídeme nielen o tieto vlastnosti, ale aj o veľkú pestrosť chutí, tradícií spracovania a kultúrne dedičstvo po našich predkoch.
            • Miesta kde sú uchovávané mnohé odrody ovocných drevín sa nazývajú genofondové sady.

            Vďaka firme Jablkový raj si všetci žiaci pochutnávali v piatok ráno nielen na jabĺčkach zo slovenského sadu, ale ochutnali aj 100% šťavu vyrobenú bez chemických prísad, bez pridaného cukru, vody bez farbív. Ďakujeme za zdravé ranné osvieženie a vitamínový elixír pre našich žiakov.

            Mgr. Alžbeta Varechová, Mgr. Mária Bajcárová

          • Memoriál Pavla Bilíka

          • Dňa 19.10.2023 po tretej vyučovaci hodine sa uskutočni 62. ročník Memoriálu Pavla Bilíka. Memoriál sa skladá z troch disciplín: streľba zo vzduchovky, hod granátom a beh. Žiaci súťažia v trojčlených družstvách.Súťaž bude prebiehať v areáli školy pod dohľadom vyučujúcich. Žiaci, ktorí sa nezúčastnia preteku pokračujú vo vyučovaní podľa rozvrhu. Pri zlom počasí budeme vopred informovať o zmene termínu.

          • Deň duševného zdravia

          • Ranné vstávanie

            V piatok 13. októbra sme si pripomenuli Deň duševného zdravia. Žiaci dostali úlohu prísť do školy v oblečení, ktoré má odrážať ich náladu - farebné = dobrá nálada, tmavé, čierne = zlá nálada. Výsledok bol veľmi tesný. Po sčítaní farebných a tmavých outfitov, prevýšila o málinko zlá nálada. Tmavé oblečenie = 70, farebné oblečenie = 68 žiakov. Zlá nálada bola vo väčšine prípadov spôsobená skúšaním či písomkami, čo ich v ten deň čakajú, alebo len samotnou povinnosťou učiť sa.
            Okrem toho sme chceli zistiť, ako deti a zamestnanci vnímajú ranné vstávanie. Po príchode do školy zaznačili na flipchart, či majú alebo nemajú radi ranné vstávanie. Po spočítaní hlasov to bolo 88, ktorí neobľubujú ranné vstávanie a 56, ktorí sú ranné vtáčatá.

            Mgr. Vlasta Mročková,  Mgr. Andrea Odrobiňáková

          • Koncert - Čo je veľa, to je veľa

          • Nebuď "BULLY"

            Občianske združenie Škola Života vzniklo v roku 2007. Venuje sa hodobno – výchovným programom, ktorými sa snaží dostať do duše mladého človeka a ukázať mu správny smer. Všetky predstavenia sú realizované prostredníctvom hovoreného slova a piesní hraných naživo, doplnené obrazovou videoprojekciou a sú schválené Ministerstvom kultúry SR. 

            Vďaka projektu Nebuď "Bully" sa nám 4.10.2023 podarilo zorganizovať pre žiakov výchovný program s názvom "Čo je veľa, to je veľa". 

            Jeho program je o medziľudských vzťahoch, šikane, intolerancii a o základných právach – na bezpečnosť v škole, na život bez bolesti, ponižovania a strachu. Jedinou možnosťou, ako efektívne čeliť šikanovaniu, je otvorene si priznať jeho existenciu a riešiť situácie, ktorým žiaci musia čeliť. Celý koncer sa niesol vo veľmi príjemnej atmosfére, aj keď téma koncertu bola vážna.

            Prístupnou a aktuálnou formou (hudobná stránka, komunikácia so žiakmi, texty, videoprojekcia) tvorcovia programu poukázali  i na zvyšujúce sa násilie, agresivitu a extrémizmus v našej spoločnosti. Zvláštny dôraz kládli na domáce násilie a týranie detí, ktoré sa deje za zatvorenými dverami. Hovorené slovo dopĺňali autorské piesne a prezentácie premietané na plátno.

            Na koniec programu sme sa spoločne rozlúčili piesňou od Michala Dočolomanského v podaní Jaroslava Gaža:  Zbohom buď, lipová lyžka...

            Keby ste tam boli, tak by ste neverili vlastným ušiam, spievala celá sála...

            Ďakujeme!

          • Európsky deň jazykov

          • Počas tohtoročného septembra si žiaci ZŠ s MŠ Makov pripravili rôznorodé aktivity k Európskemu dňu jazykov. Európsky deň jazykov bol vyhlásený Radou Európy a pripadol na 26. september.

            Mladší z druhého stupňa, žiaci šiesteho ročníka, si pripravili pozdravy a základné slovíčka v inom jazyku ako slovenčine pre všetkých mladších spolužiakov na 1.stupni. Vybrali sme jazyky krajín, z ktorých pochádzajú niektorí žiaci našej školy, konkrétne češtinu, poľštinu, angličtinu a ukrajinčinu. Aby sme však nezabudli aj na našu rodnú reč, pripomenuli sme si niektoré slová, ktoré boli typické pre slovenský jazyk v minulosti. Boli to napríklad časti kroja(rukávce, zástera, fortuch) či vyučovacie predmety v škole(silospyt-fyzika, lučba-chémia a iné).

            Najstarší z druhého stupňa, deviataci, si pripravili aktivity pre druhý stupeň. Hlavnou aktivitou bola tradičná rozprávka Červená čiapočka v netradičnom prevedení. Červená čiapočka alebo Little Red Riding Hood bola žiakom predstavená kombináciou slovenčiny a angličtiny. Okrem jazykovej zložky však priniesla aj výchovný aspekt. Deviataci poukázali na nástrahy sociálnych sietí a zdieľania informácií.

            Okrem divadla boli pre žiakov pripravené aj prezentácie rôznych krajín Európy či zábavný kvíz Kahoot.Šiestakom a deviatakom ďakujeme za prípravu a ostatným za účasť na aktivitách.

            Mgr. Bajcárová M, Mgr. Odrobiňaková A., Mgr. Zuzčáková A.

          • Svetový deň srdca – 29. september

          • Svetový deň srdca – 29. september

                 Cieľom medzinárodného dňa je zvyšovanie povedomia o skutočnosti, že srdcovo-cievne ochorenia sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí, ako aj o možnostiach prevencie.

                 O tomto dôležitom orgáne ľudského tela, sa učia žiaci na hodinách biológie. Vedia, ako srdce funguje, z čoho je zložené, čo mu prospieva a čo naopak patrí medzi rizikové faktory, ktoré srdcu neprospievajú.  Vedia, že by sme sa mali vyhnúť nedostatku fyzickej aktivity, stresu, fajčeniu a nezdravému spôsobu stravovania. Už aj malá zmena k lepšiemu dokáže nášmu srdcu pomôcť. Veď srdce je najdôležitejší orgán a ako povedal Exupéry:

            „Len srdcom vidí človek správne, to podstatné je očiam neviditeľné.“

            V tento svetový deň pripravili žiaci 8. ročníka výstavu svojich prác.

            Koordinátorka Mgr. Alžbeta Varechová

          • Jeseň prišla pomaly, drobné lístie padá do vody...

          • ,, Pani jeseň prišla k nám , krásne farby dala nám...“ i takto si v MŠ rozprávajú deti medzi sebou  v tomto ročnom období.

            Okrem krásnej palety prírodných farieb nás všetkých každoročne zem obdarúva svojimi plodmi .

            Z nich potom p. učiteľky spoločne s deťmi vytvoria krásnu výstavu, ktorá poteší oči i srdiečka všetkých v MŠ i ľudí v makovskom kostole.

            Vlastnú úrodu máme v MŠ aj vo vyvýšených záhonoch v školskej záhrade.

             Síce je neveľká, no všetci z nej máme veľkú radosť.

             

                                                                                                       Mgr. Lenka Labanová, učiteľka MŠ

          • Zber textilu v škole

          •       Základná škola v spolupráci s Ekocharitou usporiada v čase od pondelka 25. 9. 2023 do piatku 13. 10. 2023  zber textilu.

                 A preto,  to čo sa nám už nehodí, je nám malé, alebo už nechceme, vložíme do priesvitného plastového vreca a necháme v čase od 7:00 do 14:00 pred zadným vchodom do našej školy. Zapojiť sa môžu všetci aj tí, ktorí už nemajú dieťa v základnej škole.

                 Zbierame:

            • oblečenie vhodné na ďalšie použitie
            • zachovalý bytový textil (obliečky, plachty, obrusy)
            • topánky (spojiť páry)
            • opasky, kabelky, tašky

                 Prečo zbierame?

                 Dáme veciam druhú šancu a vrátime ich späť do obehu. Náš svet začína zahlcovať tzv. „fast fashion – rýchla móda“. Lacná, ľahko dostupná móda, často veľmi nekvalitná.  Je vyrábaná v továrňach v rozvojových krajinách, kde nikto nerieši znečistené ovzdušie, vodu, pôdu. Chemikáliám z textilu a obuvi je vystavované celé životné prostredie ale hlavne deti, ktoré sú často hlavnou, ale predovšetkým lacnou, pracovnou silou.

                 Tak neváhajte, pridajte sa k našej výzve a to čo sa dá použiť, posuňte ďalej.

            Koordinátor Mgr. Alžbeta Varechová

          • Deň ochrany života a zdravia - účelové cvičenia, didaktické hry

          • SPP Rozbzučme krajinu

            Cieľom spoločnosti je pripraviť každého jedinca na život v prostredí, v ktorom sa nachádza. Nevyhnutným predpokladaom k tomu je aj poznávanie prírodného prostredia. 

            Tohtoročný Deň ochrany života a zdravia sme vďaka spoločnosti Ekofond SPP prepojili so svetom prírody, umenia a pohybu. Heslom nášho účelového cvičenia bolo - Rozbzučme krajinu, rozbzučme MakovŽivot včiel bol v tento deň námetom na  spoločenské hry, hudobno-pohybové hry a vzdelávacie aktivity.

            Svet včiel je mimoriadne pútavý, komplexný a nikdy nie je jednotvárny. Pravdepodobne neexistuje fascinujúcejšie spoločenstvo hmyzu ako to, ktoré vytvorili včely medonosné. Svojím prirodzeným spôsobom života, nespútané a mimoriadne prispôsobivé prostrediu, prispievajú ku kráse a fungovaniu kolobehu života v prírode. Môžu nám byť v mnohom inšpiráciou.

            Ako včely vedia trafiť do úľa, kde vedľa seba stoja desiatky až stovky rovnakých úľov? Ako vedia, ktorá je ich dutina lese, kde sa stromy nápadne podobajú a človek sa v ňom veľmi rýchlo stratí? Kde majú skrytý kompas, podľa ktorého sa orientujú? Ako sledujú čas, kedy sa majú vrátiť domov ešte pred zotmením? Ako sa včely učia? A čo všetko sa učia? Ako a podľa čoho si vyberajú priestor, v ktorom si založia svoje hniezdo? Kto ich tam všetky naraz nasmeruje? Ako sa odlišujú včely pátračky od ostatných včiel robotníc toho istého spoločenstva? Prečo sa niektoré včely starajú o trúdov až dlho do jesene, keď za normálnych podmienok ich už vyženú v polovici leta? Prečo včelstvo niekedy akceptuje v hniezde aj dve kladúce matky, keď jedno včelstvo tvorí „vždy“ len jedna matka? Podľa čoho si včela vyberá kvet, na ktorý prisadne? Ako vie, ktorý nektár má v prírode hľadať, ak sa im hniezde premnožili nebezpečné huby alebo vírusy? Kto dáva „povel“ na rojenie? Ako včely vzájomne komunikujú? Ako poznajú liečivé účinky tak veľkého počtu kvitnúcich rastlín a húb?

            Že ani vy nepoznáte odpovede na všetky tieto otázky? Naši žiaci už áno. Počas celého dňa sme spoločne s tvorcami programu hľadali odpovede a usilovne pracovali ako včielky. Učenie sa o včelách a kultúre včelárstva zahŕňa vedomosti z rôznych oblastí, ktoré je možné takmer nevyčerpateľne rozvíjať. Včely sú v kolobehu života na Zemi nezastupiteľné. Majú nesmierny význam pre zabezpečenie výživy ľudí. Žijú na Zemi už milióny rokov. Vyvinuli model fungovania, ktorý môžeme označiť za naozaj udržateľný.

            Závernečnú aktivitu bolo počuť istotne aj v celom našom Makove. Všetky tri tímy spoločne rozbzučali Makov.

            Ďakujeme i za ocenenie, ktoré sme si od Neziskovej organizácie EF a jej zriaďovateľa SPP, a.s. prevzali a ďakujeme všetkým spolutvorcom, no najmä pani včelárke Helene Prokovej, za mimoriadne krásny náučný deň, kedy sme vyučovanie strávili v prírode.

            https://www.krajinavciel.sk/

            https://www.ekofondspp.sk/

             

             

          • Súľovské skaly 2023

          • Dňa 20.9.2023 sa žiaci 8. a 9. ročníka navštívili Súľovské skaly. Odchádzali autobusom z Makova do Bytče o 8:56 hod. V Bytči prestupovali na ďalší autobus, kde už išli priamo do Súľovských skál. Túra bola celkom dlhá, ale za to nie moc náročná. Navštívili sme „jaskyňu“ Šarkania diera, Skalnú bránu v slopoch, Gotickú skalnú bránu a Súľovský hrad. Veríme, že si žiaci odniesli veľa pekných zážitkov.

          • Medzinárodný deň čokolády

          • Dňa 13. 9. 2023 sme si pripomenuli Medzinárodný deň čokolády originálnym spôsobom. Tento deň je oslavou najpopulárnejšej sladkosti na svete. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Naši žiaci mali možnosť ochutnať ovocie v čokoláde podľa svojej chuti, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky s pánom školníkom.

            Zároveň bol Deň pozitívneho myslenia. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je zvýšenie povedomia ľudí o vplyve pozitívneho myslenia a optimizmu na zdravie a život človeka ako predĺženie života, zníženie depresií, väčšia obranyschopnosť, lepší psychický a fyzický stav a podobne.

            Veríme, že sme deťom spríjemnili deň a povzbudili ich chuťové poháriky. 

            Mgr. Vlasta Mročková

             

          • Ako mama učila Alenku triediť odpad.

          • Školský vzdelávací program v našej materskej škole je zameraný na environmentálnu výchovu.

            Preto hneď, ako sa naše deti adaptovali na denný poriadok, zorganizovali sme veľmi peknú edukačnú aktivitu,pri ktorej novoprijaté deti ,aj zabudli plakať.

            Vedieme deti k poznávaniu základných pravidiel separácie odpadu, rozvíjali ich motorické zručnosti a pracovné návyky pri ochrane životného prostredia veku primeranými aktivitami.

            Našim cieľom je, aby tak získavali primerané poznatky o ochrane prírody, aby sme u nich postupne vypestovali základné návyky ekologického myslenia a konania.

            Naďalej sa budeme venovať i tejto oblasti ŠkVP a vysvetľovať dôležitosť čistej prírody pre človeka, rozvíjajúc si tak emocionálny vzťah k nej,  k jej ochrane a súčasne niesť zodpovednosť za svoje konanie.

            Dominika Tkáčik Kubačková, uč. MŠ





          • Šikana, kyberšikana

          • Nebuď "BULLY"

            Obec Makov v spolupráci so ZŠ s MŠ Makov v termíne od septembra do novembra 2023 realizuje projekt NEBUĎ "BULLY".  V tomto projekte chceme pomocou preventívnych aktivít so žiakmi zvýšiť ich povedomie o existujúcich rizikách internetu, kybernetického násilia, zneužívania a pod.

            Do projektu sme sa zapojili preto, lebo internet ako technológia, ktorá sa stala dostupnou takmer pre každého, priniesla nové možnosti komunikácie, šírenia informácií, trávenia voľného času, ale aj foriem agresivity. Deti nám mnohokrát o šikanovaní nepovedia - žijú si tajne svoje vlastné online životy.

            Nemôžeme byť však ľahostajní, musíme sa naučiť počúvať sa navzájom a komunikovať medzi sebou. 

            Náš projekt porotu zaujal a z rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja získali dotáciu  vo výške 1000€.

            Vo štvrtok 7.9.2023 sa usktuočnilli prvé aktivity projektu do ktorého bude postupne zapojená nielen celá škola Žiaci 5. a 6. ročníka absolvovali prednášku na tému "Šikana, kyberšikana a obchodovanie s ľuďmi". Lektorovali: Mgr. Katarína Kvašňovská, koordinátor na regionálnej úrovni / Odbor prevencie kriminality kancelárie MV SR a PhDr. Anna Bednárová, koordinátor ochrany detí pred násilím.

            V piatok 8.9.2023 sa konala prednáška na tému "Trestnoprávna a priestupková zodpovednosť detí a mládeže" s prokurátorkou Okresnej prokuratúry v Čadci Mgr. Dášou Hiklovou.

            Ďakujeme za podporu ŽSK a taktiež obom lektorkám. 

            https://www.zilinskazupa.sk/

            https://www.makov.sk/, https://www.facebook.com/obecmakov