• Vieš, že... - Finálové kolo

          • V stredu 14.6.2023 sa uskutočnilo finálové kolo súťaže Vieš, že... Žiaci z jednotlivých tried sa rozdelili do skupín a spoločne riešili odpovede na zaujímavé otázky, ktoré boli rozdelené do tém typu: blesk, svetielka, tradície a pod. Žiaci boli so svojim výkonom spokojní - niekto viac a niekto menej. Napokon zvíťazili žiačky zo 7.A: Kika Čičková, Maťa Dodeková, Sofia Adamcová. Už sa tešíme na ďalší ročník.

          • Plavecký výcvik 4. a 6. ročníka

          • V dňoch 15. 05. – 26. 05. 2023  sa uskutočnil základný a zdokonaľovací plavecký výcvik žiakov 4. a 6. ročníka. Deti sa zoznamovali s vodným prostredím, prekonávali svoj strach z vody a postupne si osvojovali plaveckú techniku. Starší žiaci vylepšovali techniku a oboznámili sa s ďalšími plaveckými štýlmi. V posledný deň predviedli svoje výkony, na ktoré boli patrične hrdé nielen deti, ale aj ich učitelia. Záver plaveckého výcviku patril hrám, skákaniu do vody, ponáraniu a šanteniu. Odmenou pre deti za absolvovanie kurzu bolo „Mokré vysvedčenie“. Ďakujeme vedeniu školy za zavedenie zdokonaľovacieho plaveckého výcviku v 6. ročníku.

          • Edukačné aktivity s ujom Včelárom

          •  

                                       Je známou pravdou, že bez usilovných opeľovačov,

                                       akými sú včely, by ľudstvo rýchlo zahynulo hladom.

             

            Existuje veľmi veľa  možností, ktoré môžu slúžiť ako motivácia a stimulácia predstavivosti, aby si deti uvedenú tému vedeli dostatočne vybaviť (prežiť), pričom uvedené cvičenia sa môžu navzájom kombinovať a po ich realizácii je možné nadviazať na rôzne činnosti, ktoré sme v materskej škole s deťmi realizovali, a tak sa pripravovali na prvú návštevu uja Včelára.

            Toto náučno-zážitkové stretnutie  nás veľmi  obohatilo.

             Počuli sme, videli sme, ochutnali sme, dotkli sme sa, ovoňali sme.

            Plne chápeme nadšenie každého, kto včelárstvu naplno prepadol.

            Deti z našej triedy Včielok onedlho opustia našu materskú školu  a 1. septembra nastúpia

            do základnej školy.

            Môžeme ich prirovnať k  včielkam, ktoré sú síce ešte slabé, no po náročnej premene naberajú silu zapájajúc sa do usilovnej práce.

            Naučme deti aj my dospelí, aby sa naučili pracovať, pretože aj naše deti sú naša budúcnosť a bez nich...

             

            Ďakujeme Vám, pán Ing. Marián Masnica a prajeme Vám  poháre plné sladkého medu.

             

                                                                                               Michaela Pavlíková, učiteľka MŠ

          • Káčko Žilina

          • Dobrý deň, srdečne Vás pozdravujeme z Káčka Žilina.

            Aj tento mesiac u nás v Káčku Žilina pripravujeme pár aktivít, ktoré môžu byť zaujímavé a prínosné pre mladých ľudí v Žiline a okolí. Snažíme sa im viac otvoriť naše Káčko, nízkoprahovo odprezentovať dostupné služby pomoci a zároveň vytvoriť bezpečný priestor. Preto Vám veľmi prosíme o pomoc pri zazdieľaní programu pre žiakov a rodičov Vašej školy cez Edupage alebo sociálne siete školy. Všetky aktivity u nás sú bezplatné a dostupné.

            V prílohe Vám zasielame program aktivít.

            Ďakujeme za Vašu pomoc a prajeme veľa síl!

          • Deň o mlieku a s mliekom

          • Deň o mlieku a s mliekom

            Všetci vieme, že mlieko je zdravé a treba ho piť. Ale položili ste si niekedy otázku prečo je zdravé a prečo ho máme piť?

            Odpovede na tieto otázky preskúmali žiaci tretieho ročníka  a spolu s pani učiteľkou potom vyskúšali celú školu. Najmúdrejší boli samozrejme deviataci, ale prváci prekvapili aj tretiakov, lebo vedeli skoro všetky odpovede. Pomoc potrebovali len s otázkou čo je to pasterizácia, a ako sa vyrába jogurt.

            A vy viete, koľko trvá teliatku naučiť sa chodiť? Ak neviete, spýtajte sa detí : )  tie to už vedia.

            Odmenou bolo pre každého žiaka - samozrejme mlieko v podobe plnotučného Brejku od firmy Rajo.

            Mgr. Alžbeta Varechová

             

          • Medzinárodný deň detí v MŠ

          • Medzinárodný deň detí v MŠ

             

                                          „ ...zaspievame o slniečku o lete,

                                              aby bolo dobre deťom na svete,

                                              aby každý koláče a knižky mal,

                                              aby nikto nežialil a neplakal...!“

                                           

          • Beseda so spisovateľom Miroslavom Kapustom

          • „Vraj k nám dnes príde na besedu kapusta,“ šuškali si v stredu 17. 5. 202 medzi sebou prekvapení prvostupniari. Keď sa medzi dverami objavil záhadný bosý pán v dlhom bielom rúchu s cinkajúcim zvončekom na veľkej palici, ich údiv sa ešte znásobil. Čoskoro sa však všetko vysvetlilo.

            Nezvyčajnou návštevou bol spisovateľ pán Miroslav Kapusta, ktorý žiakom porozprával o svojej literárnej tvorbe pre deti. Spoločne besedovali najmä o jeho dvoch knihách: Zbierka Ja sa z toho ušúľam...! obsahuje 65 básničiek, ktoré sú s vtipom farebne ilustrované a ktoré umocňujú ich hravo poučný obsah. V druhej knižke Nespi, lebo sa ti prisní...! sa skrýva neobyčajne obyčajný príbeh 8-ročného dievčatka, Dominiky. Dievčinka s bujnou fantáziou na dedine i v starkinej chalúpke pod lesom zažíva rôzne situácie, ktoré by v meste asi zažiť nemohla.

            Beseda sa niesla v družnej atmosfére. Žiaci sa zvedavo vypytovali a p. Kapusta trpezlivo odpovedal. Spoločne si čítali rôzne ukážky z oboch kníh, deti recitovali i spievali.

            V druhej časti stretnutia sa p. Kapusta predstavil ako veľký milovník bojových umení. Žiaci si mohli vypočuť krátku prednášku a pozrieť si aj niekoľko praktických ukážok.

            Mgr. Janka Petrovičová

          • 4. školská konferencia - SLOVENSKO V PREMENÁCH ČASU

          • 4.školská konferencia

            1.1.2023 oslávila naša vlasť 30. výročie svojho vzniku. Takmer  totožne s týmto dátumom sme začali aj s prípravami na pripomenutie tohto výročia. Nápad bol hneď prijatý, hoci každému bolo jasné, že jeho zrealizovane nám dá zabrať. A dalo. Ale oplatilo sa.

            Oplatilo sa popasovať sa s každým detailom, s každým symbolom. Výsledok naozaj stál zato. Zvažovali sme - pôjdeme presne popisne po histórii? Pridržiavajúc sa faktov a konkrétnych udalosti?  Vypichneme hlavných hrdinov, osobnosti každého obdobia? Nebude to popisné a fádne? Nakoniec sme skombinovali zvažované možnosti a prepojili  ich projekciou. Prebehli sme históriou a vybrali podstatné. Samozrejme veľký priestor sme ponechali našim žiakom.  Nechali  možnosť vyniknúť Ich talenty, vedomostí, schopností, zručnosti  a šikovnosť. Do programu bola zapojená takmer celá základná a materská škola.

            Taký obrovský výchovno-vyučovací blok, kde boli zakomponované všetky výukové predmety.  Rovesnícke vzdelávanie, učenie, kde žiak získava vedomosti bez toho, aby si to uvedomoval. K tomu ešte pridaná hodnota vlasteneckého cítenia, hrdosti a morálnych postojov.  Potešujúci pohľad na plnú sálu, záujem a nadšenie publika. Jednoducho  spokojnosť  -vydarené podujatie.

            Naše Slovensko si to zaslúži, veď je naše a krásne.

            Moje poďakovanie patrí všetkým, ktorí vložili do toho srdce i tým, ktorým bilo dojatím.

            E. Rusňáková, r.š. 12.5.2023

             

          • Exkurzia žiakov 7., 8. a 9. ročníka Ostrava Vítkovice

          • Exkurzia – Ostrava Vítkovice

            Žiaci 7.8.a 9.ročníka sa 17.5.2023 zobudili do chladného a vlhkého rána. Napriek počasiu sa však tešili na tento deň. Odvial ich za hranice všednosti. Cestovali do Ostravy na exkurziu do vysokopecného areálu, kde sa ešte v nedávnom období vyrábalo železo. Pozreli si simulácie spôsobu výroby a navštívili jednotlivé pracoviská, ktoré boli pre výrobu kľúčové. Mohutnosť a veľkoleposť upravenej vysokej pece číslo 1 ich uchvátila. Napriek nepriazni počasia si nenechali ujsť pohľad z vyhliadky na najvyššom bode mohutnej železnej konštrukcie.

            Po krátkom oddychu a posilnení sa dobrým jedlom pokračovali v exkurzii vo Veľkom svete techniky. Prehliadku začali v najväčšom 3D kine v Ostrave prírodopisným filmom o maličkých obroch.

            Na troch poschodiach budovy ich čakali exponáty z oblasti matematiky, fyziky, chémie, biológie a iných vied. Predviedla sa im umelá inteligencia v podobe robota, ktorý sa im predstavil a porozprával sa s nimi. Mohli sa pozrieť na vnútorné orgány svojho tela, mohli si vyskúšať fyzikálne experimenty, zistiť či vedia dobre rozoznávať vône a mnoho iného.

            V oddelení civilizácie si prezreli prácu jednotlivých typov elektrárni, pozorovali environmentálne problémy súčasnosti.

            Plní nových a obohacujúcich zážitkov sa vrátili domov s tým, že exkurzia bola výborná a odporúčali  by ju aj ostatným spolužiakom.

            Ostravu môžete aj vy navštíviť napríklad v čase blížiacich sa prázdnin spolu s celou rodinou. Určite to neoľutujete.

             

            Mgr. Kubincová J., Mgr. Helienková D., Ing. Virdzek J., ktorému ďakujeme za množstvo krásnych fotiek

          • Výtvarná súťaž

          • Výtvarná súťaž

            Riaditeľstvo Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany Čadca a Okresné riaditeľstvo

            H a ZZ prišli osobne odovzdať diplomy a vecné odmeny našim deťom materskej školy, ktoré sa zapojili do grafickej súťaže :  „HASIČ PRETEKÁR“, pod vedením p. učiteľky Dominiky Tkáčik Kubačkovej.

            Pani učiteľka  každoročne organizuje pre všetky deti našej MŠ spoluprácu s Hasičmi v našej obci  Makov a deti majú vždy veľmi pekné zážitky a nezabudnuteľné okamihy  z  výchovno -  vzdelávacej činnosti odzrkadľujúce sa aj v tejto výtvarnej súťaži a pre mnohých sú hasiči veľkou inšpiráciou

             i vzorom.

            1. Alica       GAJDOŠOVÁ        2. miesto
            2. Anna       DIKOŠOVÁ           výtvarná práca ocenená mimoriadnou komisiou

                                                                B L A H O Ž E L Á M E a  Hasičom z Makova ďakujeme!

             

            Zuzana Kubačková, zástupkyňa ZŠ s MŠ pre MŠ

          • FS Makovníček - stavanie mája

          • Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou.

            Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. 

            Stavanie mája sa v našej obci stalo ozajstnou tradíciou. Žiačky a žiaci z folklórneho súboru Makovníček, spolu so žiačkami siedmeho a ôsmeho ročníka pod vedením p.učiteliek Mgr. Janky Petrovičovej a Mgr. Anny Mrkvovej pripravili na 28. 4.2023 folklórne pásmo. Svojimi piesňami spríjemnili všetkým zúčastneným toto nádherné popoludnie.

            Ďakujeme všetkým žiakom i pedagógom za prípravu vystúpenia.

            Všetci z nich obetovali nielen svoj voľný čas, ale i časť seba, pretože do predstavení vkladajú aj kus svojho srdiečka a spolu s deťmi zachovávajú naše krásne tradície pre ďaľšie generácie.

             

          • Včielky do škôl

          • Včielky do škôl

                 Naša základná škola sa zapojila do projektu pre materské a základné školy s cieľom zvýšenia povedomia o opeľovačoch ich spôsobe života a ochrane.

                 Včielky rodu OSMIA sa nazývajú ľudovo včielky samotárky alebo murárky. A viete koľko druhov ich vlastne existuje a kde všade ich nájdete? Viete aký je medzi nimi rozdiel a kedy ich nájsť? Odpovede na všetky tieto otázky sa naši žiaci naučia priamym skúmaním a sledovaním našich včielok.

                 Edukačný program na podporu environmentálnej výučby na základných a materských školách sme začali aj my, umiestnením úľa a následne jeho zaplnením včielkami, ktoré k nám neprileteli, ale priviezol ich kuriér.

            Koordinátor enviro Mgr. Alžbeta Varechová

          • ŠKD : Medzinárodný deň detskej knihy

          • 2. apríl - Medzinárodný deň detskej knihy

            Medzinárodný deň detskej knihy sa oslavuje na počesť narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Úmyslom tohto dňa je podnietiť lásku detí ku knihám, čítaniu, materinskému jazyku a aby sa kniha stala ich každodennou súčasťou života.

            Rozprávkou Škaredé káčatko sme si aj my v ŠKD pripomenuli tento významný deň. Po prečítaní rozprávky si deti vytvorili obrázky krásnych labutí.  

            p. vychovávateľky A. Sýkorová a M. Sarvašová

             

          • Matematická olympiáda a Pytagoriáda

          • Matematická olympiáda je predmetová súťaž pre žiakov základných a stredných škôl v riešení rôznych matematických úloh.

            Po úspešnom absolvovaní školského kola postúpili Kristína Čičková a Martina Dodeková zo siedmeho ročníka našej školy do okresného kola Matematickej olympiády, ktoré sa konalo dňa 12 4. 2023 v CVČ Čadca. Ich úlohou bolo vyriešiť v dvojhodinovom  limite tri príklady zamerané na schopnosť logického úsudku a zapísať okrem výsledku podrobné zdôvodnenie myšlienkového postupu. Náročnosť tejto súťaže je veľmi vysoká a naše dve reprezentantky sa zaradili medzi 11 úspešných riešiteľov okresu Čadca s umiestnením na 5. – 8. mieste.
            Kristínka a Martinka dokázali svoje matematické schopnosti i logické myslenie uplatniť v náročných príkladoch a úspešne reprezentovali našu makovskú školu.

             

            Mgr. Daniela Helienková, vyučujúca matematiky

             

             

            Matematická Pytagoriáda

            Stalo sa tradíciou, že sa naši žiaci zapájajú do matematickej súťaže  „ Pytagoriáda“, v ktorej si medzi sebou porovnajú matematické vedomosti, zručnosti v spojení s bystrým logickým myslením a snažia sa uloviť  čo najviac bodov svojou šikovnosťou a aj rýchlosťou, lebo i  tá v tejto súťaži rozhoduje.

            V dňoch 20 . a 21. marca sa uskutočnili okresné kolá, do ktorých z našej školy postúpilo spolu 24 žiakov 3. až 8. ročníka.

            Úspešnými riešiteľmi okresného kola Pytagoriády sa stali :

            Milan Franek zo 4.ročníka , vyučujúca Mgr. Michaela Bezáková

            Zuzana Lisková z 5.ročníka, vyučujúca Mgr. Daniela Helienková

            Kristína Čičková zo 7.ročníka , vyučujúca Mgr. Daniela Helienková

            Všetkým riešiteľom ďakujeme za reprezentáciu školy, neúspešným prajeme, aby ich to neodradilo a budúci rok znovu zabojovali.  Úspešným riešiteľom blahoželáme .

             

            Mgr. Júlia Kubincová, vyučujúca matematiky

          • Zápis do prvého ročníka

          • Zápis do prvého ročníka

            Sú dni, na ktoré nikdy nezabudneme: prvé stretnutie s našim bábätkom, prvý zub, prvý krok, prvý deň v škôlke.

            Zápis do prvého ročníka, zo dňa 21.4. 2023 sa stal ďalším takým dňom, ktorý si nájde trvalé miesto medzi spomienkami. 

            Tento rok bol zápis trošku netradičný. Pani učiteľky si pripravili, pre budúcich žiačikov úlohy, kde zisťovali ich komunikačné zručnosti, šikovnosť, motoriku, priestorovú orientáciu a manipulačné zručnosti. Overili sme si aj ich matematické zručnosti a potešilo nás, že všetky deti sa snažili splniť úlohy ako najlepšie vedeli.

            Vedeli sa krásne predstaviť, porozprávali nám rozprávku, poznali farby, vedeli čo je viac a čo menej. Dokonca aj určiť smer vpravo a vľavo dokázali úplne presne. Niektoré hlásky sa im vyslovujú ešte ťažko, ale pomocou logopédie si jazýčky do septembra ešte poohýbajú.

            Celý deň sa niesol v priateľskej atmosfére a za každú vykonanú aktivitu si budúci žiačikovia prevzali odmeny. Niektoré boli sladké, od pani riaditeľky, niektoré sme im zakúpili ako darček zo školy, aby boli ešte múdrejšie. Tie najkrajšie im pripravili pani vychovávateľky v oboch školských kluboch.

            Ďakujeme všetkým deťom, rodičom a kolegyniam za pomoc. Rodičom obzvlášť, že vyjadrili priazeň a dôveru  našej škole.

            Tešíme sa na september, kedy sa z predškolákov stanú školáci.

            Mgr. Alžbeta Varechová

             

          • 4. workshop projektu Erasmus+

          • Štvrtý workshop projektu Erasmus+, nazvaný C4-Spoločná kultúra v dobe spoločného spolužitia a dnes sa realizoval v dňoch 17. apríla do  - 28. apríla 2023, teda počas 12 kalendárnych dní na území Českej republiky      a v  ZŠ s MŠ  Hutisko - Solanec.

            Zámerom školského výmenného partnerstva je umožniť žiakom základných škôl škôl získať skúsenosti pri výkone vzdelávacích činností, plniť pracovné povinnosti a zadané úlohy, prispôsobiť sa novému spoločenskému a pracovnému prostrediu, zvýšiť ich motiváciu do práce, flexibilitu a pracovnú mobilitu a schopnosť aktívne komunikovaťv cudzom jazyku.

            Hlavným cieľom projektu je prepojiť formy vzdelávania umelecko-historického zamerania s praktickou činnosťou a implementovať výtvarné techniky do výchovno-vzdelávacieho procesu.

            Špecifické ciele projektu:
            a) rozvíjať odborné jazykové, komunikačné a sociálne zručnosti žiakov,
            b) rozvíjať pracovné zručnosti žiakov (s využitím dostupných výtvarných techník a postupov práce),
            c) overiť získané teoretické vedomosti a praktické zručnosti žiakov pri plnení spoločných činnost                           v multikultúrnom prostredí,
            d) poznať geografiu, históriu, kultúru a životný štýl obyvateľov partnerských krajín,
            e)rozvíjať zručnosti žiakov pri pobyte v zahraničí,
            f) rozvíjať multikulturalizmus a vzájomnú toleranciu medzi žiakmi z partnerských škôl,
            g) hodnotiť dosiahnuté kompetencie žiakov
            Projekt rozvíjal horizontálnu prioritu - Podpora jednotlivcov pri získavaní a rozvíjaní základných zručností      a kľúčových kompetencií a reaguje na dve stretegické priority - Rozvoj partnerstiev podporujúcich vytváranie a implementáciu stratégií internacionalizácie a ďalšie posilnenie kľúčových kompetencií v počiatočnom a ďalšom vzdelávaní a príprave.

            Obidve zúčastnené strany si z tohto workshopu odnášajú množstvo zážitkov, inšpirácií, poznatkov a zručností. Účastníci sa zoznámili s mnohými novými výtvarnými technikami, ktoré, veríme, budú používať aj pri svojom ďalšom štúdiu a neskôr aj v bežnom živote.

            Chceli by sme poďakovať vedeniu školy, kolegom, rodičom i deťom. Poďakovať sa kolegom za spojené a odsuplované hodiny, rodičom za dôveru, že nám svoje ratolesti zverili na 12 dní, za pomoc pri dopravnom zabezpečení či občerstvení, najmä  p. Lenke Dybalovej, p. Papajčíkovi, p. Dodekovi, p. Balážovej, p. Šamajovej, p. Dienešovej a vôbec všetkým zúčastneným rodičov a žiakom. 

            Ďakujeme aj za slová vďaky zo strany rodičov, veľmi si to vážime, starali sme sa o ne najlepšie ako sme vedeli.

            Odmenou sú im nezabudnuteľbné zážitky a  priateľstvá.

            Mgr. Jozef Virdzek. Mgr. Mária Bajcárová

             

          • 69. Hviezdoslavov Kubín

          • Okresné kolo v Čadci

            HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2023 

            69. ročník okresnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých sa uskutočnil dňa 27. 3. 2023 v DK Čadca.

            Našu školu reprezentovali Jerguš Dikoš zo IV. A (1. kategória) a Barbnora Balážová z VIII. A (3. kategória).

            Obaja recitátori podali výborný výkon a Jerguško obsadil 3. miesto.

            Ďakujeme obom našim žiakom za reprezentáciu a blahoželáme k umiestneniu.

            Mgr. Janka Petrovičová

          • ZŠ S MŠ MAKOV OPÄŤ ZABOJUJE NA CELOSLOVENSKOM KOLE

          • Po roku sme mali znova šancu ako osemčlenné družstvo zabojovať na krajskom kole Odznaku všestrannosti o postup na Slovensko. 26. apríla 2023 sa na štart  postavilo 57 škôl zo Žilinského kraja  a my sme si znova išli svoju rozprávku. Do finále sme postúpili z prvého miesta, a tak to ostalo aj po finále. Odchádzame do Šamorína zabojovať o čo najlepší výsledok v celoslovenskom kole.  Tak držte palce! 

            Víťazné družstvo: Jakub Matis, Karin Durčíková, Adam Murčo, Khatrin Valková, Filip Kemka, Júlia Čupaková, Vanesa Bajcarová, Marek Kubica.